Hulp nodig kiezen boekhoudpakket?

Hulp nodig?

  Start adviestool

  Boekhouden in vreemde valuta

  Stel je eens voor. Na maanden zoeken, stoot je eindelijk op de partner waar je al lang naar op zoek was. Deze onderneming kan je de app leveren die van jouw onderneming een succes kan maken. Er is echter één probleempje. De onderneming bevindt zich in India en van betalen in euro’s is geen sprake. Je ontvangt dan ook een factuur in Indische Roepies of in het beste geval in Amerikaanse Dollars. Hetzelfde kan zich voordoen wanneer je klant zich buiten de eurozone bevindt en jij de factuur moet opstellen. Hoe ga je dan precies te werk om dit zowel op gebied van facturatie als op gebied van boekhoudkunde en btw in orde te brengen? Jouw administratie is namelijk opgesteld in euro’s.

  Jouw factuur voor een vreemde valuta klant

  Ben jij het die een factuur moet opstellen voor een klant buiten de eurozone? Dan stel je gewoon de factuur in euro’s op. Wij raden aan om er dan ook meteen de wisselkoers van het moment en het bedrag in vreemde valuta’s bij te vermelden. De klant gaat de factuur hoogstwaarschijnlijk in zijn of haar valuta betalen. Met de fluctuerende wisselkoersen kan er echter een verschil in het uiteindelijke eindbedrag ontstaan. Bijvoorbeeld als de factuur een week na de factuurdatum wordt betaald. Dit verschil kan je in de boekhouding vermelden als valutaverschil of rekenverschil. Hiervoor wordt vaak een apart overzicht of een aparte rekening aangemaakt. Op het einde van het jaar kan het zijn dat je als onderneming hierdoor met een positief of een negatief saldo afsluit. Alle valutaverschillen worden immers opgeteld. Afhankelijk van de optelsom vermeld je dit eenvoudigweg als winst of verlies.

  De factuur van een vreemde valuta klant

  Naast het verzenden van facturen, kan het ook zijn dat je een factuur in vreemde valuta ontvangt. In dit geval gebruik je de wisselkoers van de factuurdatum en betaal je de factuur bij voorkeur in euro’s. Je boekt het in je administratie ook als eurobedrag in. Je zou eventueel ook in vreemde valuta kunnen betalen. Maar dit is vaak net wat meer moeite. Je moet dan het valutaverschil berekenen en dit verschil apart boeken in je winst- en verliesrekening.

  Enkele vreemde valuta weetjes en tips

  • Bij gekochte goederen en een factuur in vreemde valuta gebruik je normaal gesproken de wisselkoers op de factuurdatum voor de conversie. Heb je echter een factuur ontvangen na de 15de dag van de maand volgende op de levermaand? Dan mag je de verkoopkoers van die 15de dag als referentie nemen.
  • Bij intracommunautaire diensten gebruik je de wisselkoers van de dag dat de dienst werd geleverd.
  • Eventueel kan je de wisselkoers van de Europese Centrale Bank als conversiekoers nemen. De ECB-wisselkoers op alle momenten vind je hier: ecb.europa.eu
  • In de meeste gevallen zal je bij een factuur in vreemde valuta met 0% btw of de zogenaamde btw-verlegging te maken krijgen. Er wordt dan verwacht dat je de verschuldigde btw zelf berekent en in je btw-aangifte opgeeft. Deze btw kan dan weer worden afgetrokken als voorbelasting.

  Weten wanneer er weer een nieuw blog online staat? Laat je email achter en we mailen je direct.