Hulp nodig kiezen boekhoudpakket?

Hulp nodig?

  • Gratis advies
  • Binnen 1 werkdag
  • Kost je 5 min.
Start adviestool

Wat is enkel boekhouden?

Kom je de term enkel boekhouden of ook wel enkelvoudig boekhouden tegen en vraag je je af wat dat precies betekent? Dan leggen we je hier graag uit wat dit precies inhoudt. Maar voordat je verder leest is het goed te vermelden dat vandaag de dag bijna alle administraties werken met het principe van dubbel boekhouden. Dit omdat dubbel boekhouden verschillende voordelen biedt ten opzichte van enkel boekhouden.

Enkel boekhouden

Enkel boekhouden, of enkelvoudig boekhouden, is de meest eenvoudige manier om de boekhouding bij te werken. Er wordt binnen enkel boekhouden alleen gebruik gemaakt van dagboeken (meestal kasboek en bankboek), en niet van het grootboek. Bij enkelvoudig boekhouden worden alle inkomsten en uitgaven onder elkaar vermeld. Bij het afsluiten van de periode wordt alles opgeteld, waarna een saldo resteert wat gelijk is aan de winst.

Enkel boekhouden is goed werkbaar als je het kasstelsel toepast. Echter, als je het factuurstelsel toepast, wat voor de meeste ondernemers en bedrijven het geval is, dan is dubbel boekhouden een beter idee.

Dubbel boekhouden

Waar bij enkel boekhouden alleen de inkomsten en uitgaven worden bijgehouden, vindt bij dubbel boekhouden ook de registratie van de verwachte opbrengsten en kosten in het grootboek plaats. Ook wordt bij dubbel boekhouden de gedane uitgaven voor investeringen en daarmee gepaard gaande afschrijvingen geboekt. Waar de resultatenrekening en de balans in de enkelvoudige boekhouding niet direct afgeleid kunnen worden, is dit met dubbel boekhouden wel het geval.

Een ander voordeel van dubbel boekhouden is dat er diverse controles op de boekhouding mogelijk zijn. Vragen die direct beantwoord kunnen worden zijn: Waarom is een inkoopfactuur niet betaald? Klopt het dat er een bon ontbreekt? En waarom is het debiteurensaldo zo hoog?

Boekhoudsoftware

Als je toch enkelvoudig gaat boekhouden zou je best nog wel kunnen volstaan met een administratie in Excel. Je kan dan eenvoudig alle boekingen onder elkaar zetten en optellen. Het is dan vrij eenvoudig om een winst- en verliesrekening te creëren.

Echter, voor de meeste ondernemingen geldt dat ze niet enkelvoudig maar dubbel boekhouden. Je gaat dan bijvoorbeeld ook je investeringen, afschrijvingen en BTW verwerken in je boekhouding. Excel is dan vaak niet meer de beste oplossing. Je kan dan beter gebruik maken van boekhoudsoftware. Hoewel de daadwerkelijke toepassingen van pakketten nog wel eens heel erg kunnen verschillen, werken gelukkig vrijwel alle boekhoudprogramma’s met een systeem van dubbel boekhouden.

Om je boekhoudhouding te doen is het wel belangrijk dat je een goed pakket kiest. De verschillen tussen boekhoudprogramma’s zijn groot. Laat je dus goed informeren. Doe daarom de gratis Origoo-check!!


Weten wanneer er weer een nieuw blog online staat? Laat je email achter en we mailen je direct.