Hulp nodig kiezen boekhoudpakket?

Hulp nodig?

  Start adviestool

  Wat is enkel boekhouden?

  Vraag je je af wat de term enkel boekhouden of ook wel enkelvoudig boekhouden betekent? Dan leggen we je dat nu graag uit. Maar voordat je verder leest is het goed te weten dat bijna alle administraties werken met het principe van dubbel boekhouden. Dit omdat dubbel boekhouden verschillende voordelen biedt ten opzichte van enkel boekhouden.

  Enkel boekhouden

  Enkel boekhouden, of enkelvoudig boekhouden, is de meest eenvoudige manier om de boekhouding bij te werken. Bij enkel boekhouden maak je namelijk alleen gebruik van dagboeken (meestal kasboek en bankboek), en niet van het grootboek. Je vermeldt dan alle inkomsten en uitgaven onder elkaar. Bij het afsluiten van de periode wordt uiteindelijk dan alles opgeteld, waarna een saldo resteert wat gelijk is aan de winst.

  Enkel boekhouden is goed werkbaar als je het kasstelsel toepast. Echter, als je het factuurstelsel toepast, wat voor de meeste ondernemers en bedrijven het geval is, dan is dubbel boekhouden een beter idee.

  Dubbel boekhouden

  Waar bij enkel boekhouden alleen de inkomsten en uitgaven worden bijgehouden, vindt bij dubbel boekhouden ook de registratie van de verwachte opbrengsten en kosten in het grootboek plaats. Ook boek je bij dubbel boekhouden zowel de uitgaven voor investeringen als de daarmee gepaard gaande afschrijvingen in. Waar de resultatenrekening en de balans in de enkelvoudige boekhouding niet direct afgeleid kunnen worden, is dit met dubbel boekhouden wel het geval.

  Een ander voordeel van dubbel boekhouden is dat er diverse controles op de boekhouding mogelijk zijn. Vragen die direct beantwoord kunnen worden zijn: Waarom is een inkoopfactuur niet betaald? Klopt het dat er een bon ontbreekt? En waarom is het debiteurensaldo zo hoog?

  Enkel boekhouden en boekhoudsoftware

  Als je toch enkelvoudig gaat boekhouden zou je best nog wel kunnen volstaan met een administratie in Excel. Je kan dan eenvoudig alle boekingen onder elkaar zetten en optellen. Het is dan vrij eenvoudig om een winst- en verliesrekening te creëren.

  Echter, voor de meeste ondernemingen geldt dat ze niet enkelvoudig maar dubbel boekhouden. Je gaat dan bijvoorbeeld ook je investeringen, afschrijvingen en btw verwerken in je boekhouding. Excel is dan vaak niet meer de beste oplossing. Je kan dan beter gebruik maken van boekhoudsoftware. Hoewel de boekhoudpakketten onderling nogal van elkaar verschillen, werken gelukkig vrijwel alle boekhoudprogramma’s met het systeem van dubbel boekhouden.

  Om je boekhoudhouding te doen is het belangrijk dat je een goed pakket kiest. De verschillen tussen boekhoudprogramma’s zijn groot en later overstappen is lastig.

  Hulp nodig bij de keuze van een goed boekhoudprogramma?

  • Origoo geeft je gratis advies
  • Het kost je 5 minuten van je tijd
  • En binnen 1 werkdag krijg je een onafhankelijk advies met het beste pakket

  Start advies


  Weten wanneer er weer een nieuw blog online staat? Laat je email achter en we mailen je direct.