Hulp nodig kiezen boekhoudpakket?

Hulp nodig?

  Start adviestool

  Wat is een inkoopfactuur?

  Een inkoopfactuur ontvang je van een leverancier bij wie je goederen, grondstoffen of diensten koopt. Op de inkoopfactuur staat minimaal vermeld wie de koper en verkoper zijn, wat er precies is ingekocht, tegen welke prijs, een uniek factuurnummer en tenslotte de factuurdatum. Een inkoopfactuur verwerk je in je boekhouding door deze in te boeken via je boekhoudpakket. Zodra je de inkoopfactuur invoert, worden de kosten in je winst- en verliesrekening bijgewerkt.

  Een inkoopfactuur ontvang je van je leverancier bij wie je iets hebt gekocht, een verkoopfactuur stuur je zelf aan een klant aan wie je iets hebt verkocht.

  Journaalpost inkoopfactuur

  Stel je koopt een product in voor 1000 EUR exclusief btw. Dit product leg je vervolgens op voorraad. De journaalpost voor een inkoopfactuur ziet er dan als volgt uit:

  Voorraad 1000 (Debet)
  Te vorderen omzetbelasting hoog  210 (Debet)

  @ Crediteuren 1210 (Credit)

  Als je de leverancier betaalt, verdwijnt het bedrag van de crediteuren balans. De boeking is dan als volgt:

  Crediteuren   1210 (Debet)

  @ Bank   1210 (Credit)

  Inkoopfactuur boeken in je boekhoudprogramma

  In alle boekhoudprogramma’s kan je een inkoopfactuur inboeken. Per boekhoudpakket zijn er echter belangrijke verschillen rondom inkoopfacturen in je administratie.

  • Het inboeken van inkoopfacturen gaat bij het ene pakket net wat makkelijker dan bij het andere pakket. Zo is het bij sommige boekhoudpakketten mogelijk om inkoopfacturen die behoren bij een bepaalde crediteur direct op een vooraf gedefinieerde grootboekrekening te boeken. Bij andere boekhoudsoftware moet je dit bij iedere inkoopfactuur weer opnieuw ingeven.
  • In geval bij de aanschaf van activa kan je bij enkele boekhoudprogramma’s aangeven of een deel van de inkoopfactuur op de balans geactiveerd moeten worden. Handig als niet het gehele inkoopbedrag in de winst- en verliesrekening terecht moet komen.
  • Als je veel inkoopfacturen krijgt iedere maand, dan kan het handig zijn om deze automatisch via OCR-scanning in te laten lezen. Je betaalt dan vaak een bedrag per ingelezen factuur. Hierbij hanteren verschillende leveranciers van boekhoudpakketten andere tarieven. Let hier dus goed op.
  • Tenslotte, als je inkopen doet in vreemde valuta zoals bijvoorbeeld Amerikaanse dollars of Britse ponden, dan is het handig om ook je inkoopfacturen in deze vreemde valuta in je boekhouding in te voeren. Er zijn maar een beperkt aantal pakketten waar je je inkopen in een andere valuta dan Euro’s kan invoeren. Je moet dan altijd handmatig alles naar Euro’s omrekenen voordat je je inkoopfactuur inboekt, wat niet heel handig is.

  Om je boekhoudhouding te doen is het belangrijk dat je een goed pakket kiest. De verschillen tussen boekhoudprogramma’s zijn groot en later overstappen is lastig.

  Hulp nodig bij de keuze van een goed boekhoudprogramma?

  • Origoo geeft je gratis advies
  • Het kost je 5 minuten van je tijd
  • En binnen 1 werkdag krijg je een onafhankelijk advies met het beste pakket

  Start advies


  Weten wanneer er weer een nieuw blog online staat? Laat je email achter en we mailen je direct.