Hulp nodig kiezen boekhoudpakket?

Hulp nodig?

  • Gratis advies
  • Binnen 1 werkdag
  • Kost je 5 min.
Start adviestool

Wat is het urencriterium?

De overheid nam de afgelopen jaren allerlei maatregelen om het ondernemerschap te stimuleren. Hierbij kunnen ondernemers van bepaalde belastingvoordelen genieten. Om van deze voordelen te kunnen genieten, moet men natuurlijk wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Anders zou elke slimme Nederlander zich bij de KvK inschrijven. Het urencriterium is een zo’n voorwaarde. Bij een minimaal aantal uren die je besteed aan je onderneming kom je namelijk in aanmerking voor een ondernemersaftrek.

Het urencriterium is van toepassing als…

Een ondernemer kan van het urencriterium en de bijhorende ondernemersaftrek genieten als:

  • Je in een kalenderjaar minsten 1225 uur aan je onderneming hebt besteed. Aan deze voorwaarde moet ook voldaan worden als je onderneming bijvoorbeeld in de helft van het jaar wordt opgestart of ergens in het desbetreffende jaar wordt gestopt. De 1225 uur blijft steeds van toepassing.
  • Je meer tijd besteedt aan je bedrijf dan aan je werk. Voor mensen die 1 of meer jaren geen ondernemer waren de laatste 5 jaar geldt deze voorwaarde niet.

Welke uren tellen mee en welke uren niet

Alle uren die aan de onderneming worden besteed, tellen mee. Dit zijn alle uren in de ruimste zin van het woord zo lang het maar aannemelijk is. Belangrijk is om hierbij een agenda bij te houden want de Belastingdienst kan hier steeds naar vragen. Ook reistijden, administratieve werkzaamheden en bijvoorbeeld de tijd nodig om een printer voor de onderneming te kopen, tellen mee. Tijdens de 16 weken van een zwangerschap mogen de uren die je normaal zou werken meegerekend worden.

De uren die niet meetellen voor het urencriterium zijn allereerst de dagen dat je op vakantie bent. Ook de dagen dat je door ziekte geveld bent, tellen niet mee. Tot slot zijn zogenaamde ‘wachturen’ ook niet geldig. Een ondernemer die bijvoorbeeld ter beschikking staat voor telefoontjes maar slechts 2 uur effectief werkt, mag slechts 2 uur meetellen.

Urencriterium: Voorbeeld in de praktijk

Wim startte op 1 april van dit jaar een eigen webdesignonderneming. Om aan het urencriterium te voldoen zal Wim vanaf 1 april tot en met 31 december dus 1225 uren aan zijn onderneming moeten besteden. Hierbij mag hij geen rekening houden met de maanden januari tot en met maart. Naast zijn standaard uren is Wim ook in het weekend voor noodsituaties van zijn klanten beschikbaar. Gemiddeld wordt hij hier één keer per maand voor gebeld en is hij er vervolgens gemiddeld 2 uur mee bezig. Hij mag zijn wachttijd niet inbrengen, maar enkel zijn twee uur per maand reële werktijd.

Opgelet: Voor ondernemers die werken in een samenwerkingsverband gelden nog enkele andere situaties waarbij je gewerkte uren niet mee in het urencriterium opgenomen mogen worden. Dit is het geval wanneer het om een ongebruikelijk samenwerkingsverband gaat. In dit ongebruikelijke samenwerkingsverband voer je bovendien minstens 70% ondersteunende activiteiten uit. De uren tellen tot slot ook niet mee als je niet meedeelt in de winst van de onderneming.

Waar je op moet letten bij de keuze van een nieuw boekhoudprogramma

Iedereen die aanspraak wil maken op de ondernemersaftrek moet eigenlijk een urenadministratie bijhouden. Zo kan je aan de Belastingdienst aantonen dat je aan het urencriterium voldoet. Daarom is het handig dat je bij de keuze van nieuwe boekhoudsoftware ook functionaliteit kiest waarmee je je uren kan registreren. Er zijn namelijk verschillende boekhoudpakketten die een goede mobiele app hebben, waarmee je direct je uren kan registreren. Wil je ook een urenregistratie gebruiken om je klanten te factureren? Let er dan op dat je zowel niet-productieve uren die je besteed aan je bedrijf, als declarabele uren kan registreren met deze app.

 


Weten wanneer er weer een nieuw blog online staat? Laat je email achter en we mailen je direct.