Hulp nodig kiezen boekhoudpakket?

Hulp nodig?

  Start adviestool

  Wat is het urencriterium?

  De overheid nam de afgelopen jaren allerlei maatregelen om het ondernemerschap te stimuleren. Hierdoor kunnen ondernemers van bepaalde belastingvoordelen genieten. Om van deze voordelen te kunnen genieten, moet men natuurlijk wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Anders zou elke slimme Nederlander zich bij de KvK inschrijven. Het urencriterium, waarbij je een minimaal aantal uren aan je onderneming besteedt, is zo’n voorwaarde.

  Als je voldoet aan het urencriterium kom je in aanmerking voor een ondernemingsaftrek.

  Urencriterium ondernemer

  Een ondernemer kan van het urencriterium en de bijhorende ondernemersaftrek gebruikmaken als:

  • je in een kalenderjaar minsten 1225 uur aan je onderneming besteedt. Aan deze voorwaarde moet je trouwens ook voldoen als je onderneming bijvoorbeeld in de helft van het jaar start of stopt. De 1225 uur blijft dan nog steeds van toepassing.
  • je meer tijd besteedt aan je bedrijf dan aan je werk. Voor mensen die 1 of meer jaren geen ondernemer waren de laatste 5 jaar geldt deze voorwaarde niet.

  Welke uren tellen mee voor het urencriterium?

  Alle uren die aan de onderneming worden besteed, tellen mee. Dit zijn alle uren in de ruimste zin van het woord zo lang het maar aannemelijk is. Belangrijk is om hierbij een agenda bij te houden want de Belastingdienst kan hier steeds naar vragen. Ook reistijden, administratieve werkzaamheden en bijvoorbeeld de tijd nodig om een printer voor de onderneming te kopen, tellen mee. Tijdens de 16 weken van een zwangerschap mogen de uren die je normaal zou werken meegerekend worden.

  De uren die niet meetellen voor het urencriterium zijn allereerst de dagen dat je op vakantie bent. Ook de dagen dat je door ziekte geveld bent, tellen niet mee. Tot slot zijn zogenaamde ‘wachturen’ ook niet geldig. Een ondernemer die bijvoorbeeld ter beschikking staat voor telefoontjes maar slechts 2 uur effectief werkt, mag slechts 2 uur meetellen.

  Een voorbeeld van het urencriterium

  Wim start(te) op 1 april van dit jaar een eigen webdesign bureau. Om aan het urencriterium te voldoen zal Wim vanaf 1 april tot en met 31 december dus 1225 uren aan zijn onderneming moeten besteden. Hierbij mag hij geen rekening houden met de maanden januari tot en met maart. Naast zijn standaard uren is Wim ook in het weekend voor noodsituaties van zijn klanten beschikbaar. Gemiddeld wordt hij hier één keer per maand voor gebeld en is hij er vervolgens gemiddeld twee uur mee bezig. Hij mag zijn wachttijd niet inbrengen, maar enkel zijn twee uur per maand reële werktijd.

  Opgelet: Voor ondernemers die werken in een samenwerkingsverband gelden nog enkele andere situaties waarbij je gewerkte uren niet mee mag nemen in het urencriterium. Dit is het geval wanneer het om een ongebruikelijk samenwerkingsverband gaat. In dit ongebruikelijke samenwerkingsverband voer je bovendien minstens 70% ondersteunende activiteiten uit. De uren tellen tot slot ook niet mee als je niet meedeelt in de winst van de onderneming.

  Het urencriterium aantonen met behulp van je boekhoudprogramma

  Iedereen die aanspraak wil maken op de ondernemersaftrek moet eigenlijk een urenadministratie bijhouden. Zo kan je aan de Belastingdienst aantonen dat je aan het urencriterium voldoet. Daarom is het handig dat je bij de keuze van nieuwe boekhoudsoftware ook functionaliteit kiest waarmee je je uren kan registreren. Er zijn namelijk verschillende boekhoudpakketten die een goede mobiele app hebben, waarmee je direct je uren kan registreren. Wil je ook een urenregistratie gebruiken om je klanten te factureren? Let er dan op dat je zowel niet-productieve uren die je besteed aan je bedrijf, als declarabele uren kan registreren met deze app.

  Om je boekhoudhouding te doen is het belangrijk dat je een goed pakket kiest. De verschillen tussen boekhoudprogramma’s zijn groot en later overstappen is lastig.

  Hulp nodig bij de keuze van een goed boekhoudprogramma?

  • Origoo geeft je gratis advies
  • Het kost je 5 minuten van je tijd
  • En binnen 1 werkdag krijg je een onafhankelijk advies met het beste pakket

  Start advies


  Weten wanneer er weer een nieuw blog online staat? Laat je email achter en we mailen je direct.