Hulp nodig kiezen boekhoudpakket?

Hulp nodig?

  Start adviestool

  Wat is een verkoopfactuur?

  Een verkoopfactuur stuur je naar een klant aan wie je goederen, grondstoffen of diensten verkoopt. Op de verkoopfactuur staat minimaal vermeld wie de verkoper en koper zijn, wat er precies is verkocht, tegen welke prijs, een uniek factuurnummer en tenslotte de factuurdatum. Een verkoopfactuur verwerk je in je boekhouding door deze in te boeken via je boekhoudpakket. Zodra je de verkoopfactuur invoert, wordt de omzet in je winst- en verliesrekening bijgewerkt.

  Een verkoopfactuur stuur je zelf aan een klant aan wie je iets hebt verkocht, een inkoopfactuur ontvang je van een leverancier bij wie je iets hebt gekocht.

  Journaalpost verkoopfactuur

  Stel je verkoopt een product voor 605 EUR inclusief btw aan een klant. De journaalpost voor een verkoopfactuur ziet er dan als volgt uit:

  Debiteuren   605 (Debet)

  @ Omzet   500 (Credit)
  @ Te betalen omzetbelasting hoog  105 (Credit)

  De volgende stap is nu dat de klant de factuur betaalt. Deze klant betaalt de factuur via een overschrijving, waardoor het geld op je zakelijke bankrekening binnen komt. Deze financiële transactie leidt tot de volgende journaalpost in je boekhouding:

  Bank   605 (Debet)

  @ Debiteuren   605 (Credit)

  Verkoopfactuur boeken in je boekhoudprogramma

  In alle boekhoudprogramma’s kan je wel een verkoopfactuur maken en boeken. Per boekhoudpakket zijn er echter belangrijke verschillen rondom verkoopfacturen in je administratie.

  • Veel boekhoudpakketten bieden de mogelijkheid om in het pakket zelf verkoopfacturen aan te maken. Echter, de mogelijkheden voor het aanmaken van facturen verschillen nogal per boekhoudprogramma. Zo heeft ieder pakket weer andere mogelijkheden met betrekking tot het maken van de lay-out. Ook kunnen lang niet alle pakketten verschillende soorten verkoopfacturen maken. Denk bijvoorbeeld aan verzamelfacturen of periodieke facturen.
  • Het inboeken van verkoopfacturen gaat bij het ene pakket net wat makkelijker dan bij het andere pakket. Zo is het bij sommige boekhoudpakketten mogelijk om verkoopfacturen die behoren bij een bepaalde debiteur direct op een vooraf gedefinieerde grootboekrekening te boeken. Bij andere boekhoudsoftware moet je dit bij iedere verkoopfactuur weer opnieuw ingeven.
  • Tenslotte, als je verkopen doet in vreemde valuta zoals bijvoorbeeld Amerikaanse dollars of Britse ponden, dan is het handig om ook je verkoopfacturen in deze vreemde valuta in je boekhouding in te voeren. Er zijn maar een beperkt aantal pakketten waar je je verkopen in een andere valuta dan Euro’s kan invoeren. Je moet dan altijd handmatig alles naar Euro’s omrekenen voordat je je verkoopfactuur inboekt.

  Om je boekhoudhouding te doen is het belangrijk dat je een goed pakket kiest. De verschillen tussen boekhoudprogramma’s zijn groot en later overstappen is lastig.

  Hulp nodig bij de keuze van een goed boekhoudprogramma?

  • Origoo geeft je gratis advies
  • Het kost je 5 minuten van je tijd
  • En binnen 1 werkdag krijg je een onafhankelijk advies met het beste pakket

  Start advies


  Weten wanneer er weer een nieuw blog online staat? Laat je email achter en we mailen je direct.