Hulp nodig kiezen boekhoudpakket?

Hulp nodig?

  Start adviestool

  Wat is boekhouden?

  We hebben allemaal weleens gehoord van het begrip “boekhouden”. En waarschijnlijk dat de meesten daarbij direct denken aan stoffig of saai. Maar wat is boekhouden nu eigenlijk precies?

  Boekhouden betekent niks anders dan het nauwkeurig bijhouden van je financiële administratie.

  Boekhouden wordt daarom ook weleens administreren genoemd. Dit betekent dat je inzicht hebt in alle inkomsten en uitgaven, maar ook van je bezittingen en schulden.

  Geschiedenis van het boekhouden

  Al vanaf de tijd dat het schrift werd uitgevonden en handel werd gedreven in de tijd van de Grieken en Romeinen hielden mensen een boekhouding bij. Dit waren dan met name handelaren die inzicht wilden hebben in hun uitgaven en ontvangsten. Tot en met de Middeleeuwen werd de boekhouding gedaan op basis van enkel boekhouden. Daarna werd de boekhouding steeds vaker door middel van dubbel boekhouden gevoerd. Één van de eerste boeken waarin de grondbeginselen van het dubbel boekhouden zijn vastgelegd is geschreven door de Italiaan Luca Pacioli. Dit boek dateert uit 1494 en is daarna door verschillenden gebruikt als inspiratie om verder invulling te geven aan het dubbel boekhouden.

  Boekhouden is belangrijk

  Dat boekhouden niet voor iedereen een hobby is, mag duidelijk zijn. Maar belangrijk is het wel. Alle ondernemers en zzp’ers krijgen namelijk met boekhouden te maken. Door op een goede manier te boekhouden, heb je altijd en overal inzicht in je financiën. Ook kan je zo verantwoording afleggen over het gevoerde beleid aan bijvoorbeeld de Belastingdienst of aandeelhouders van je bedrijf.

  De handelingen die vallen onder het begrip boekhouden doe je in een boekhouding. Voorbeelden van deze handelingen zijn:

  • Het boeken van in- en verkooptransacties in de resultatenrekening
  • Het doorvoeren van mutaties op de balans, denk hierbij bijvoorbeeld aan het aflossen van een lening
  • Het berekenen en boeken van het resultaat
  • Het afsluiten van het huidige boekjaaren weer openen van een nieuw boekjaar

  Zelf boekhouden, programma kopen

  Zelf boekhouden of uitbesteden

  Hoewel er veel slimme boekhoudprogramma’s zijn die je helpen om de boekhouding te doen, gebeurt de administratie natuurlijk niet vanzelf. Je zal er zelf wat voor moeten doen of het uitbesteden aan een boekhouder.

   • Ben je zzp’er of een kleinere ondernemer dan kan je gemakkelijk een groot deel van de administratie zelf doen. Door slimme software te gebruiken ben je weinig tijd kwijt en het bespaart je kosten.
   • Voor grotere bedrijven waar je bijvoorbeeld te maken hebt met werknemers, meerdere vestigingen of buitenlandse transacties in vreemde valuta zal je al snel de hulp in willen schakelen van een boekhouder of accountant.

  Slimme boekhoudsoftware kiezen

  Er zijn verschillende manieren om de boekhouding zelf bij te houden. Je kan de boekhouding op papier voeren en archiveren in fysieke mappen. Maar er zullen nog maar weinigen zijn die dit doen. Veel vaker zie je dat bedrijven en ondernemers gebruik maken van boekhoudsoftware. Ook zie je nog regelmatig dat zzp’ers de boekhouding bijhouden in Excel.

  Origoo’s tip: gebruik goede online boekhoudsoftware die precies doet wat je nodig hebt.

  • Ga geen eigen gemaakte Excel-sheets gebruiken. Dit kost je veel te veel tijd en is foutgevoelig. Iets met “penny-wise, pound foolish” …
  • Een boekhouding op papier is helemaal al niet meer van deze tijd. Automatiseer zoveel mogelijk en digitaliseer daarom je boekhouding.
  • Gebruik een online boekhoudprogramma en geen boekhoudsoftware die je op je laptop moet installeren. Online software is zo mogelijk beter beveiligd dan je eigen laptop, je software is altijd bijgewerkt met de nieuwste features en je hebt je boekhouding altijd bij de hand.

  De voordelen van een boekhoudprogramma

  De voordelen van het gebruik van goede boekhoudsoftware zijn natuurlijk legio ten opzichte van het gebruik van Excel of op papier. Enkele voordelen zijn:

  • Boekhoudkundige handelingen zijn geautomatiseerd. Dit bespaart tijd en voorkomt fouten.
  • Je kan met minder kennis van boekhouden een groter deel van je administratie zelf doen. Dit bespaart kosten die je niet hoeft te besteden aan een boekhouder of accountant.
  • Alle mutaties worden opgeslagen in een audit trail. Hierdoor heb je 100% transparantie.
  • De beveiliging voor de toegang tot je administratie en gegevens is vaak beter dan bijvoorbeeld je eigen laptop en zeker een papieren administratie.
  • De opslag van je cijfers en boekhouding is gewaarborgd door automatische back-ups.
  • Bij online boekhoudsoftware is nieuwe functionaliteit automatisch voor je beschikbaar.

  Om je boekhoudhouding te doen is het belangrijk dat je een goed pakket kiest. De verschillen tussen boekhoudprogramma’s zijn groot en later overstappen is lastig.

  Hulp nodig bij de keuze van een goed boekhoudprogramma?

  • Origoo geeft je gratis advies
  • Het kost je 5 minuten van je tijd
  • En binnen 1 werkdag krijg je een onafhankelijk advies met het beste pakket

  Start advies


  Weten wanneer er weer een nieuw blog online staat? Laat je email achter en we mailen je direct.