Hulp nodig kiezen boekhoudpakket?

Hulp nodig?

 • Gratis advies
 • Binnen 1 werkdag
 • Kost je 5 min.
Start adviestool

Wat is btw verlegd?

De term btw verlegd wordt gebruikt om te verwijzen naar een btw-verlegging van de leverancier naar de afnemer. Van ondernemers wordt verwacht dat ze elk kwartaal btw afdragen aan de Belastingdienst. Het gaat hierbij om de belasting die je rekent over de goederen en/of diensten die je levert. De btw maak je vervolgens over aan de overheid door middel van de btw-aangifte. In enkele gevallen is er echter sprake van btw-verlegging. Op de factuur zelf wordt door de leverancier dan geen btw in rekening gebracht. De btw wordt dan verlegd naar de persoon of onderneming die goederen of diensten koopt.

Let er op dat voor btw verlegd factureren een andere btw-codering geldt dan de codering btw 0%. Hoewel er in beide situaties geen btw in rekening wordt gebracht, zijn dit twee aparte situaties met verschillende btw-coderingen.

Factuur btw verlegd

Het verleggen van de btw is iets wat je duidelijk moet aangeven op de factuur. Zo weet ook de afnemer van je product of dienst dat het hier om btw-verlegging gaat. Hij of zij weet dan ook dat dit in het land van herkomst op gepaste wijze moet worden aangeven. Let er op dat de btw-verlegging over het totale bedrag van de factuur gebeurt. Zelfs al bestaat een deel van de gefactureerde kosten niet specifiek uit de diensten of producten die je hebt geleverd. Een voorbeeld hiervan zijn bijvoorbeeld de vervoerskosten die je in rekening brengt om het product te transporteren.

Voorbeeld factuur btw verlegd

Stel, je hebt een vertaalbureau in Nederland. Voor een klant in Duitsland heb je recent twee websites vertaald. Bovendien heb je de klant, op zijn verzoek, één maal in zijn thuisstad bezocht om het vertaalproject te bespreken. Logisch dus dat je hiervoor ook vervoerskosten in rekening brengt. De factuur ziet er dan als volgt uit:

Vertaling eerste website€ 300
Vertaling tweede website€ 400
Vervoerskosten€ 100
Subtotaal€ 800
Btw verlegd (0%)€ –
Totaal bedrag€ 800

Je ziet dat op de factuur over het totale bedrag inclusief vervoerskosten de btw-verlegging geldt. Vaak staat er onderaan de factuur nog een extra regel die vermeldt dat de btw is verlegd. De ontvanger van de factuur weet dan dat hij of zij nog btw dient af te dragen.

Wanneer btw verlegd?

Wanneer is een btw-verlegging nu eigenlijk precies van toepassing? In de volgende situaties moet de btw-verlegging worden toegepast:

 • Diensten en goederen geleverd aan buitenlandse klanten.
 • Oude materialen en afval
 • Laptops, computers, tablets, smartphones
 • Onderaannemingen
 • Verkopen van goud
 • Onroerende zaken
 • Het overdragen van emissierechten
 • Executieverkopen
 • Personeel uitlenen

Btw verlegd aangifte

Btw verlegd moet niet alleen duidelijk op de factuur worden vermeld. Van zowel de leverancier als de afnemer wordt ook verwacht dat de btw-verleggingen in de btw-aangifte worden vermeld. Heb je als ondernemer facturen ontvangen met een btw verlegd melding? Dan is het de bedoeling dat je de verlegde btw en de aftrekbare btw in dezelfde btw-aangifte vermeldt. Op deze wijze ontstaat er eigenlijk een nuloperatie. Hierdoor hoef je geen btw aan de Belastingdienst af te dragen, maar zal je ook geen btw terug ontvangen. De afnemer doet een gelijkaardige aangifte op zijn of haar btw-aangifte.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een boekhoudprogramma

Als ondernemer stuur je je verkoopfacturen. Het is dan handig dat je deze facturen direct vanuit je boekhoudpakket maakt en verstuurt. In het geval je btw verlegt naar de afnemer en dit op de factuur moet aangeven, is het wel noodzakelijk dat je boekhoudprogramma overweg kan met btw-verlegging. Je wilt bijvoorbeeld de juiste btw-code voor verlegging kunnen instellen en selecteren. En je wilt dat de juiste bedragen voor de btw-verlegging goed worden berekend en op de factuur vermeld. Tenslotte zal de btw-aangifte in je boekhoudprogramma ook rekening moeten houden met de btw-verlegging.

Er zijn verschillende boekhoudprogramma’s die btw-verlegging goed ondersteunen en een aantal die dit niet doen. Zo zijn er boekhoudpakketten op de markt die geen aparte codering kennen voor btw verlegd.

Om je boekhoudhouding te doen is het wel belangrijk dat je een goed pakket kiest. De verschillen tussen boekhoudprogramma’s zijn groot. Laat je dus goed informeren. Doe daarom de gratis Origoo-check!!


Weten wanneer er weer een nieuw blog online staat? Laat je email achter en we mailen je direct.