Hulp nodig kiezen boekhoudpakket?

Hulp nodig?

  Start adviestool

  Wat is btw verlegd?

  Btw verlegd wil zeggen dat de ondernemer of persoon die de goederen of diensten koopt de btw betaalt en niet de leverancier. Op de factuur zelf wordt door de leverancier dan geen btw in rekening gebracht.

  Let er op dat voor btw verlegd factureren een andere btw-codering geldt dan de codering btw 0%. Hoewel er in beide situaties geen btw in rekening wordt gebracht, zijn dit twee aparte situaties met verschillende btw-coderingen.

  Factuur btw verlegd

  Het verleggen van de btw is iets wat je duidelijk moet aangeven op de factuur. Zo weet ook de afnemer van je product of dienst dat het hier om btw-verlegging gaat. Hij of zij weet dan ook dat dit in het land van herkomst op gepaste wijze moet worden aangeven. Let er op dat de btw-verlegging over het totale bedrag van de factuur gebeurt. Zelfs al bestaat een deel van de gefactureerde kosten niet specifiek uit de diensten of producten die je hebt geleverd. Een voorbeeld hiervan zijn bijvoorbeeld de vervoerskosten die je in rekening brengt om het product te transporteren.

  Voorbeeld factuur btw verlegd

  Stel, je hebt een vertaalbureau in Nederland. Voor een klant in Duitsland heb je recent twee websites vertaald. Bovendien heb je de klant, op zijn verzoek, één maal in zijn thuisstad bezocht om het vertaalproject te bespreken. Logisch dus dat je hiervoor ook vervoerskosten in rekening brengt. De factuur ziet er dan als volgt uit:

  Factuur
  Vertaling eerste website
  € 300
  Vertaling tweede website
  € 400
  Reiskosten naar Duitsland
  € 100
  Subtotaal excl. btw
  € 800
  Belastingen
  Btw verlegd (0%)
  Totaal
  € 800

   

  Je ziet dat op de factuur over het totale bedrag inclusief vervoerskosten de btw-verlegging geldt. Vaak staat er onderaan de factuur nog een extra regel die vermeldt dat de btw is verlegd. De ontvanger van de factuur weet dan dat hij of zij nog btw dient af te dragen.

  Wanneer btw verlegd?

  Wanneer is een btw-verlegging nu eigenlijk precies van toepassing? In de volgende situaties moet de btw-verlegging worden toegepast:

  • Diensten en goederen geleverd aan buitenlandse klanten.
  • Oude materialen en afval
  • Laptops, computers, tablets, smartphones
  • Onderaannemingen
  • Verkopen van goud
  • Onroerende zaken
  • Het overdragen van emissierechten
  • Executieverkopen
  • Personeel uitlenen

  Btw verlegd aangifte

  Btw verlegd moet niet alleen duidelijk op de factuur worden vermeld. Zowel de leverancier als de afnemer moeten ook de btw-verleggingen in de btw-aangifte vermelden. Van ondernemers wordt verwacht dat ze elk kwartaal btw afdragen aan de Belastingdienst. Het gaat hierbij om de belasting die je rekent over de goederen en/of diensten die je levert. De btw maak je vervolgens over aan de overheid door middel van de btw-aangifte. In enkele gevallen is er echter sprake van btw-verlegging. De btw wordt dan verlegd naar de persoon of onderneming die goederen of diensten koopt.

  Heb je als ondernemer facturen ontvangen met een btw verlegd melding? Dan is het de bedoeling dat je de verlegde btw en de aftrekbare btw in dezelfde btw-aangifte vermeldt. Op deze wijze ontstaat er eigenlijk een nul-operatie. Hierdoor hoef je geen btw aan de Belastingdienst af te dragen, maar zal je ook geen btw terug ontvangen. De afnemer doet een gelijkaardige aangifte op zijn of haar btw-aangifte.

  Btw verlegd in je boekhoudprogramma

  Als ondernemer stuur je je verkoopfacturen. Het is dan handig dat je deze facturen direct vanuit je boekhoudpakket maakt en verstuurt. In het geval je btw verlegt naar de afnemer en dit op de factuur moet aangeven, is het wel noodzakelijk dat je boekhoudprogramma overweg kan met btw verlegd factureren. Je wilt bijvoorbeeld de juiste btw-code voor verlegging kunnen instellen en selecteren. En je wilt dat de juiste bedragen voor de btw-verlegging goed worden berekend en op de factuur worden vermeld. Tenslotte zal de btw-aangifte in je boekhoudprogramma ook rekening moeten houden met de btw-verlegging.

  Er zijn verschillende boekhoudprogramma’s die btw-verlegging goed ondersteunen en een aantal die dit niet doen. Zo zijn er boekhoudpakketten op de markt die geen aparte codering kennen voor btw verlegd.

  Om je boekhoudhouding te doen is het belangrijk dat je een goed pakket kiest. De verschillen tussen boekhoudprogramma’s zijn groot en later overstappen is lastig.

  Hulp nodig bij de keuze van een goed boekhoudprogramma?

  • Origoo geeft je gratis advies
  • Het kost je 5 minuten van je tijd
  • En binnen 1 werkdag krijg je een onafhankelijk advies met het beste pakket

  Start advies


  Weten wanneer er weer een nieuw blog online staat? Laat je email achter en we mailen je direct.