Hulp nodig kiezen boekhoudpakket?

Hulp nodig?

  • Gratis advies
  • Binnen 1 werkdag
  • Kost je 5 min.
Start adviestool

Wat is de kleineondernemersregeling?

Btw betalen… het is niet meteen het meest aangename moment voor de zelfstandige. Hoe minder btw je moet betalen, hoe beter! In dat geval heeft de Belastingdienst met de zogenaamde kleineondernemersregeling of ook wel KOR genoemd waarschijnlijk fantastisch nieuws voor de kleine ondernemer en zzp’er. De kleineondernemersregeling zorgt er namelijk voor dat je als zzp’er minder of in sommige gevallen helemaal geen btw hoeft te betalen. Zelfs het wegvallen van administratieve verplichtingen behoort tot de mogelijkheden. Kijk, dat gaat je dus tijd en geld besparen! Zoals te verwachten viel, moet je als ondernemer wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Anders zou iedereen natuurlijk van deze aantrekkelijke regeling profiteren.

Kort samengevat is dit het antwoord op de vraag ‘Wat is de kleineondernemingsregeling?’:

De kleineondernemersregeling is een regeling voor kleine ondernemingen en zzp’ers waarbij minder btw betaald moet worden en in sommige gevallen ook de administratieve verplichtingen wegvallen. De kleineondernemersregeling is mogelijk van toepassing voor ondernemingen die in een jaar minder dan 1883 euro aan btw betalen. Voor de exacte voorwaarden zie hieronder.

Voor wie geldt de kleineondernemersregeling?

De Belastingdienst heeft enkele voorwaarden in het leven geroepen waaraan je als onderneming moet voldoen om de kleineondernemersregeling te kunnen en mogen toepassen:

  • Een eerste vereiste is dat de onderneming in Nederland gevestigd is.
  • Ten tweede is het een vereiste dat je onderneming in een jaar na de aftrek van de voorbelasting minder dan 1883 euro btw aan de Belastingdienst betaalt.
  • Ten derde wordt er verwacht dat je aan alle administratieve btw-verplichtingen voldoet.
  • Tot slot moet je onderneming een eenmanszaak (zzp’er) of een samenwerkingsverband van natuurlijke personen zijn. Denk in dit laatste geval bijvoorbeeld aan een vof.

Naast deze algemene voorwaarden voor de algemene kleineondernemersregeling spraken we eerder ook over het mogelijk wegvallen van de administratieve verplichtingen. Indien goedgekeurd valt ook de verplichting voor btw-aangifte weg. Deze regeling kun je als ondernemer of zzp’er bij de Belastingdienst aanvragen. Dit kan je doen, als je verwacht dat je de komende jaren minder dan 1345 euro per jaar aan btw gaat betalen.

De kleineondernemersregeling in de praktijk: een voorbeeld

Als zzp’er ontwerp je websites en logo’s en de btw over je jaaromzet bedraagt 2500 euro. Je hebt echter ook verschillende licenties voor professionele softwarepakketten gekocht, de afschrijving van je laptop en materialen die je gebruikt voor je ontwerpen. Hiervoor betaalde je 1000 euro aan btw. Deze 1000 euro mag je dan ook als voorbelasting in mindering brengen. De btw-vermindering waarvan je kunt genieten ziet er dan zo uit:

Btw op jaaromzet
€ 2.500
Betaalde btw op uitgaven (voorbelasting)
€ 1.000
Btw-bedrag voor toepassing KOR
€ 1.500 (= minder dan vereiste € 1.883)
Berekening vermindering = 2,5 x (€ 1.883 – € 1.500)
€ 957,50
Te betalen btw = € 1.500 – € 957,50
€ 542,50

Kijk ook even op de site van de Belastingdienst voor de precieze regels en berekeningen van de btw-vermindering.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een boekhoudprogramma?

Ook voor de kleine ondernemer loont het om een goed boekhoudpakket te gebruiken. Je kan daardoor tijd en geld besparen. Zorg er natuurlijk wel voor dat je niet teveel geld uitgeeft aan boekhoudsoftware en de kosten voor een boekhouder of accountant. Zo houdt je meer geld over voor jezelf of te investeren in je bedrijf.

Als je in aanmerking komt voor de kleineondernemersregeling is het handig als je boekhoudpakket hier direct rekening mee houdt bij het berekenen van de BTW-aangifte. Er zijn namelijk maar een beperkt aantal boekhoudprogramma’s die de KOR ook daadwerkelijk direct goed verwerken in je BTW-aangifte. Let hier dus goed op bij de keuze van nieuwe boekhoudsoftware.


Weten wanneer er weer een nieuw blog online staat? Laat je email achter en we mailen je direct.