Hulp nodig kiezen boekhoudpakket?

Hulp nodig?

  Start adviestool

  Wat is de kleineondernemersregeling?

  Btw betalen… het is niet meteen het meest aangename moment voor de ondernemer. Hoe minder btw je moet betalen, hoe beter! In dat geval heeft de Belastingdienst met de zogenaamde kleineondernemersregeling, ook wel KOR genoemd, waarschijnlijk fantastisch nieuws voor de kleine ondernemer en zzp’er. De kleineondernemersregeling zorgt er namelijk voor dat je als zzp’er minder of in sommige gevallen helemaal geen btw hoeft te betalen. Zelfs het wegvallen van administratieve verplichtingen behoort tot de mogelijkheden. Kijk, dat gaat je dus tijd en geld besparen!

  De kleineondernemersregeling is een regeling voor kleine ondernemingen en zzp’ers waarbij minder btw betaald moet worden en in sommige gevallen ook de administratieve verplichtingen wegvallen.

  De kleineondernemersregeling aanvragen

  Voor wie geldt de kleineondernemersregeling nu eigenlijk precies? De Belastingdienst heeft enkele voorwaarden in het leven geroepen waaraan je als onderneming moet voldoen om van de regeling gebruik te kunnen maken:

  • Een eerste vereiste is dat de onderneming in Nederland is gevestigd.
  • Ten tweede is het een vereiste dat je onderneming in één jaar na de aftrek van de voorbelasting minder dan 1883 euro btw aan de Belastingdienst betaalt.
  • Ten derde wordt er verwacht dat je aan alle administratieve btw-verplichtingen voldoet.
  • Tot slot moet je onderneming een eenmanszaak (zzp’er) of een samenwerkingsverband van natuurlijke personen zijn. Denk in dit laatste geval bijvoorbeeld aan een vof.

  Om gebruik te maken van de kleineondernemersregeling moet je als ondernemer of zzp’er een verzoek indienen bij de Belastingdienst. Zodra je verzoek is goedgekeurd, valt ook de verplichting weg om btw-aangifte te doen.

  De kleineondernemersregeling in de praktijk: een voorbeeld

  Als zzp’er ontwerp je websites en logo’s. De btw over je jaaromzet bedraagt 2500 euro. Je hebt echter ook verschillende licenties voor professionele softwarepakketten gekocht, je hebt de afschrijving van je laptop en je gebruikt materialen voor je ontwerpen. Hiervoor betaalde je in totaal 1000 euro aan btw. Deze 1000 euro mag je dan als voorbelasting in mindering brengen.

  Btw-bedrag voor toepassing KOR
  Btw op jaaromzet
  € 2.500
  Betaalde btw op uitgaven (voorbelasting)
  € 1.000
  Totale btw
  € 1.500

   

  De btw-vermindering waarvan je kunt genieten ziet er dan zo uit:

  Berekening btw conform KOR
  Berekening vermindering = 2,5 x (€ 1.883 – € 1.500)
  € 957,50
  Te betalen btw = € 1.500 – € 957,50
  € 542,50

   

  Kijk ook even op de site van de Belastingdienst voor de precieze regels en berekeningen van de btw-vermindering.

  Je boekhoudpakket en de kleineondernemersregeling

  Ook voor de kleine ondernemer loont het om een goed boekhoudpakket te gebruiken. Je kan daardoor tijd en geld besparen. Zorg er natuurlijk wel voor dat je niet teveel geld uitgeeft aan boekhoudsoftware en de kosten voor een boekhouder of accountant. Zo houdt je meer geld over voor jezelf of om te investeren in je bedrijf.

  Als je in aanmerking komt voor de kleineondernemersregeling is het handig als je boekhoudpakket hier direct rekening mee houdt bij het berekenen van de btw-aangifte. Er zijn namelijk maar een beperkt aantal boekhoudprogramma’s die de KOR ook daadwerkelijk direct goed verwerken in je btw-aangifte.

  Om je boekhoudhouding te doen is het belangrijk dat je een goed pakket kiest. De verschillen tussen boekhoudprogramma’s zijn groot en later overstappen is lastig.

  Hulp nodig bij de keuze van een goed boekhoudprogramma?

  • Origoo geeft je gratis advies
  • Het kost je 5 minuten van je tijd
  • En binnen 1 werkdag krijg je een onafhankelijk advies met het beste pakket

  Start advies


  Weten wanneer er weer een nieuw blog online staat? Laat je email achter en we mailen je direct.