Hulp nodig kiezen boekhoudpakket?

Hulp nodig?

  Start adviestool

  Wat is de margeregeling?

  Btw betalen… we doen het liever niet dan wel. Toch hoort het voor ondernemers er nu eenmaal bij. In enkele gevallen bestaan er echter regelingen om het betalen van btw tot een minimum te beperken. Eén van deze regelingen staat bekend als de margeregeling en geldt voor ondernemers die handelen in zogenaamde margegoederen.

  Btw margeregeling

  Door gebruik te maken van de margeregeling betaal je geen btw over de omzet. Maar wel over het verschil tussen de verkoopprijs en de inkoopprijs, ook wel de winstmarge genoemd.

  Margeregeling en goederen

  De regeling heeft betrekking op margegoederen. Dit zijn gebruikte goederen die je zonder btw hebt gekocht. Hieronder vallen:

  • goederen van een andere ondernemer die niet meer nieuw zijn maar al gebruikt;
  • goederen die gerepareerd zijn en opnieuw kunnen worden gebruikt;
  • alle goederen die je van een particulier koopt, ongeacht of ze nu gebruikt zijn of niet.

  Er zijn een paar uitzonderingen voor goederen die niet echt onder de noemer “gebruikte goederen” vallen. Ook op deze categorie mag je de regeling toepassen. We hebben het hier over kunst, verzamelvoorwerpen en antiek.

  Maar let op! Net zoals er enkele uitzonderingen zijn waarop de margeregeling mag worden toegepast, zijn er ook enkele gevallen waarop dit niet mag. De regeling geldt in de meeste gevallen niet voor edelstenen en edelmetalen die gebruikt zijn. Ook vervoersmiddelen die zo goed als nieuw zijn, en die aan iemand uit een andere EU-lidstaat verkocht worden, vallen vaak niet onder de margeregeling.

  Margeregeling voorbeeld

  Zoals hierboven aangegeven wordt bij de margeregeling de btw berekend over de winstmarge in plaats van de totale verkoopprijs. Bij een aangekocht product is de berekening vrij eenvoudig. Stel u kocht een tweedehands laptop voor 1000 euro. Dan ziet de btw-berekening er als volgt uit:

  Btw-berekening gebruikte laptop
  Inkoopprijs tweedehands laptop
  € 1.000
  Winstmarge excl. btw
  € 200
  Btw winstmarge (21% x 200)
  € 42
  Verkoopprijs
  € 1242

  Maar hoe loopt het precies met aangekochte en gebruikte producten in bulk, die je daarna per stuk verkoopt? In dat geval wordt de inkoopprijs voor de berekening van de btw gesplitst over het aantal goederen.

  De margeregeling in je boekhoudpakket

  Als je de margeregeling toepast, moet je erop letten dat je boekhoudprogramma de btw kan berekenen over de marge en dus niet alleen de verkoopprijs. Ook moet je bij de btw-aangifte kunnen aangeven dat je handelt in margegoederen. Het is dan wel gewenst dat je boekhoudsoftware kiest die hiermee goed overweg kan.

  Om je boekhoudhouding te doen is het belangrijk dat je een goed pakket kiest. De verschillen tussen boekhoudprogramma’s zijn groot en later overstappen is lastig.

  Hulp nodig bij de keuze van een goed boekhoudprogramma?

  • Origoo geeft je gratis advies
  • Het kost je 5 minuten van je tijd
  • En binnen 1 werkdag krijg je een onafhankelijk advies met het beste pakket

  Start advies


  Weten wanneer er weer een nieuw blog online staat? Laat je email achter en we mailen je direct.