Hulp nodig kiezen boekhoudpakket?

Hulp nodig?

  • Gratis advies
  • Binnen 1 werkdag
  • Kost je 5 min.
Start adviestool

Wat is de margeregeling?

Btw betalen… we doen het liever niet dan wel. Toch hoort het nu eenmaal bij het belastingplaatje dat in ons land wordt toegepast. In enkele gevallen is het echter mogelijk om bepaalde regelingen toe te passen. Deze regelingen zorgen ervoor dat het betalen van btw tot een minimum wordt beperkt. Eén van deze regelingen staat bekend als de margergeling. Deze regeling geldt voor ondernemers die handelen in zogenaamde margegoederen. Door gebruik te maken van de margeregeling betaal je niet gewoon btw over de omzet. Maar wel btw over het verschil tussen de verkoopprijs en de inkoopprijs, ook wel de winstmarge genoemd.

Margegoederen die onder de margeregeling vallen

Geen margeregeling zonder margegoederen natuurlijk. Margegoederen zijn gebruikte goederen die je zonder btw hebt aangekocht. Onder de term gebruikte goederen vallen:

  • Goederen van een andere ondernemer die niet meer nieuw zijn en al gebruikt werden.
  • Goederen die gerepareerd werden en hierdoor opnieuw gebruikt kunnen worden.
  • Alle goederen die je van een particulier koopt, ongeacht of ze nu gebruikt zijn geweest of niet.

Er zijn een paar uitzonderingen voor goederen die niet echt onder de noemer gebruikte goederen vallen. Ook op deze categorie mag de margeregeling worden toegepast. We hebben het hier over kunst, verzamelvoorwerpen en antiek.

Maar let op! Net zoals er enkele uitzonderingen zijn waarop de margeregeling mag worden toegepast, zijn er ook enkele gevallen waarop dit niet mag. De margeregeling geldt in de meeste gevallen niet voor edelstenen en edelmetalen die gebruikt zijn. Ook vervoersmiddelen die zo goed als nieuw zijn, en die aan iemand uit een andere EU-lidstaat verkocht worden, vallen hier vaak onder.

Margeregeling in de praktijk: een voorbeeld

Zoals reeds aangegeven wordt bij de margeregeling de btw berekend over de winstmarge in plaats van de totale verkoopprijs. Bij een aangekocht product is de berekening vrij eenvoudig. Maar wat met aangekochte en gebruikte producten in bulk die je nadien per stuk verkoopt? In dat geval wordt de inkoopprijs voor de berekening van de btw gesplitst over het aantal goederen.

Stel u kocht een tweedehands laptop voor 1000 euro. Dan ziet de btw berekening er door de margeregeling zo uit:

Inkoopprijs tweedehands laptop
€ 1.000
Winstmarge excl btw
€ 200
Btw winstmarge (21% x 200)
€ 42
Verkoopprijs
€ 1.242

 Waar moet je op letten bij het kiezen van een boekhoudpakket?

Als je de margeregeling toepast, moet je erop letten dat je boekhoudprogramma de btw kan berekenen over de marge en dus niet alleen de verkoopprijs. Ook moet je bij de btw-aangifte kunnen aangeven dat je handelt in margegoederen. Het is dan wel gewenst dat je boekhoudsoftware kiest die hiermee goed overweg kan.


Weten wanneer er weer een nieuw blog online staat? Laat je email achter en we mailen je direct.