Hulp nodig kiezen boekhoudpakket?

Hulp nodig?

  • Gratis advies
  • Binnen 1 werkdag
  • Kost je 5 min.
Start adviestool

Wat is Digipoort?

Digipoort helpt om gegevens uit te wisselen tussen de overheid en ondernemingen. Er zijn op de markt heel wat tools en applicaties die het bijhouden van de administratie en uitwisselen van gegevens verder automatiseren. Toch zien we nog flink wat ondernemingen en zzp’ers een moeilijke weg kiezen als het gaat om samenwerken en uitwisselen van gegevens. Waarom dan moeilijk doen als het ook makkelijk kan?

Eén van deze tools is Digipoort. Digipoort is een soort van grote ICT-centrale waarin de overheid en ondernemingen elkaar terugvinden en met elkaar op een veilige manier kunnen communiceren. Je zou dit systeem als een soort van elektronisch overheidspostkantoor kunnen zien. Zo geeft Digipoort bedrijven en ondernemers een extra steuntje in de rug.

De voordelen van Digipoort

Besparing van kosten, tijd en geld

Digipoort heeft zowel voor de overheid als voor ondernemingen heel wat voordelen. Het grootste voordeel voor ondernemingen is waarschijnlijk het feit dat dit “elektronisch overheidspostkantoor” voor heel wat automatisering zorgt. Zo kunnen verschillende stappen in de verwerking van onder meer aangiftes, rapporten en meldingen geautomatiseerd worden. Voor ondernemingen levert dit een enorme besparing van kosten, tijd en geld op.

Op maat gemaakt

Wat bedrijven trouwens nog meer interessant aan Digipoort vinden, is het feit dat het op maat gemaakt kan worden voor je onderneming. Dit kan je zelf doen of laten uitvoeren door tal van dienstverlenende bedrijven. Hoewel verschillende stappen standaard zijn, kan Digipoort door enkele aanpassingen perfect op je interne processtructuur afgestemd worden.

Veilig en betrouwbaarheid

Naast een besparing op het gebied van kosten, tijd en geld zijn er ook nog de aspecten veiligheid en betrouwbaarheid. Deze twee zaken spelen Digipoort nog extra in de kaart. De Digipoort communicatielijn heeft door de versleuteling van berichten immers een hoge mate van beveiliging. Autorisatieprocessen op hun beurt zorgen ervoor dat enkel geautoriseerde gebruikers van het systeem gebruik kunnen maken.

Tot slot is er nog de betrouwbaarheid van de verwerking van gegevens. Door de grote automatisering worden alle stappen in bijvoorbeeld het aangifteproces automatisch doorlopen. Zo kan je er bijvoorbeeld zeker van zijn dat alles zonder fouten is ingevuld en doorgestuurd.

Voorbeelden van Digipoort

Om je als ondernemer een idee te geven van de mogelijkheden van Digipoort geven we je hieronder een overzichtje. Dit overzicht toont je enkele belangrijke berichten, aangiftes en rapportages die over Digipoort lopen.

  • E-factureren voor zowel leveranciers als overheden
  • Digi-Inkoop voor zowel leveranciers als de Rijksdienst
  • Douane
  • De Nederlandsche Bank
  • Standard Business Reporting ook wel SBR genoemd
  • Belastingdienst
  • Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit

Dit zijn nog maar enkele voorbeelden, want Digipoort kan nog voor veel meer gebruikt worden.

Boekhoudpakketten en Digipoort

Ook om je boekhouding gemakkelijker en betrouwbaarder te maken, biedt Digipoort voor elke ondernemer verschillende mogelijkheden. Elke ondernemer moet vaak meerdere keren per jaar de btw-aangifte doen. Verschillende boekhoudpakketten hebben daarom Digipoort in hun software gebruikt om automatisch de verzending van de btw-aangifte aan de Belastingdienst te verzorgen. Zo hoef je dus niet apart meer in te loggen in de portal van de Belastingdienst. Dit bespaart tijd en voorkomt fouten.

De meeste boekhoudpakketten helpen je wel om een btw-aangifte voor te bereiden. Echter, er zijn maar een beperkt aantal pakketten die de automatische verzending via Digipoort ondersteunen. Let hierbij dus op als je een nieuw boekhoudpakket kiest.

Om je boekhoudhouding te doen is het wel belangrijk dat je een goed pakket kiest. De verschillen tussen boekhoudprogramma’s zijn groot. Laat je dus goed informeren. Doe daarom de gratis Origoo-check!!


Weten wanneer er weer een nieuw blog online staat? Laat je email achter en we mailen je direct.