Hulp nodig kiezen boekhoudpakket?

Hulp nodig?

  Start adviestool

  Wat is een API?

  Veel online software werkt met API modules. API staat voor Application Programming Interface. Dit is een set van definities waarmee computers en software gegevens kunnen uitwisselen en functionaliteit kunnen delen. API’s maken vaak gebruik van standaarden zoals XML en JSON. Dit zijn nogal wat technische termen. Maar wat is een API nu eigenlijk? En waarvoor wordt het gebruikt?

  Hoewel een API regelmatig als een “bibliotheek” wordt omschreven is dat niet helemaal een juiste beschrijving. Zie het meer als de pas waarmee je toegang krijgt tot de bibliotheek. De brug tussen twee softwareprogramma’s, zodat specifieke informatie gedeeld en gekoppeld kan worden met behoud van veiligheid en privacy.

  Voordelen van API toegang

  Door API-technologie hoeft niet elke software-ontwikkelaar het wiel opnieuw uit te vinden. Er kan gebruik worden gemaakt van de functionaliteit van andere bestaande software-oplossingen. Met name voor online software zijn API’s zeer waardevol. Zo kunnen ondernemers bijvoorbeeld veel tijd en geld besparen voor de ontwikkeling en het beheer van hun website of applicaties.

  Een praktijkvoorbeeld van een API koppeling

  Stel je bent winkelier en je hebt een website. Het is dan handig dat je op je website naast contactinformatie en de openingstijden ook de locatie weergeeft van de winkel. Voor de locatie kan je een interactieve kaart op je website weergeven, die gebruik maakt van de gegevens van Google Maps. Om deze interactieve gegevens van Google Maps direct op je website te tonen moet je een API gebruiken.

  Behalve de producten die je fysiek in je winkel verkoopt, heb je ook nog een online webshop met artikelen. Om deze online verkoop te kunnen doen, gebruik je een API om webshopsoftware op jouw site beschikbaar te stellen. Zo kunnen mensen via je website online bestellingen plaatsen en betalingen verrichten.

  Ook voor het betaalproces geldt dat er API’s beschikbaar zijn om een koppeling te leggen met bijvoorbeeld een bank zoals de ING of Rabobank.

  Je ziet, je kan zo allerlei beschikbare softwarefunctionaliteit door middel van API’s aan je website koppelen. Zo kun je gemakkelijk bestaande software gebruiken zonder die eerst zelf te moeten ontwikkelen.

  Beveiliging van API gegevens

  Cloud-based software werkt niet autonoom, het is een netwerk van gekoppelde diensten. Hierbij zijn API’s noodzakelijk om gegevens online beschikbaar te stellen en uit te wisselen met andere personen en software. Echter, je wilt uiteraard niet dat alle data zomaar op straat komt te liggen. Het gebruik van een API is dan de ideale manier om duidelijk grenzen te stellen aan de data die gedeeld wordt. In een API zijn parameters ingesteld welke informatie, de wijze waarop en aan wie de informatie wordt gedeeld. Zo bieden API’s een heel veilige mogelijkheid om data beschikbaar te stellen aan andere softwareprogramma’s en belanghebbenden.

  In het eerder genoemde voorbeeld van de winkel, regelt een API de betalingen via de webshop met je bank. In de API is dan afgeschermd dat alleen de bank toegang heeft tot de rekeninginformatie van de klant, en niet de beheerder van de winkelsoftware of de winkelier. Alleen relevante informatie wordt via de API gedeeld, waardoor vertrouwelijke informatie ook daadwerkelijk vertrouwelijk blijft.

  Wie bezit de API technologie?

  Omdat het API systeem zo veelzijdig en wijdverspreid is, rijst de vraag wie nu eigenlijk de eigenaar is van de API-technologie. En of de API-technologie ook voor de toekomst gegarandeerd is?

  In 2010 werd Google door Oracle aangeklaagd. Google maakte gebruik van API-technologie in Android. De code in deze API technologie kwam voort uit Java code, een product van Sun Systems. Om deze reden wilde Oracle, de nieuwe eigenaar van Sun Systems, geld zien van Google. In 2016 gaf de rechter echter aan dat Google voldoende eigen code had toegevoegd aan de broncode. En daarmee viel de code onder het “Fair Use” beleid. Dit was een heel belangrijke uitspraak, welke de toekomst van API-technologie garandeert.

  Boekhoudsoftware en API’s

  Je ziet dat het gebruik van API’s veel voordelen biedt. Bij de aanschaf van nieuwe software is het daarom handig als het pakket overweg kan met API’s. Er zijn bijvoorbeeld nog vele boekhoudpakketten waar niet de mogelijkheid bestaat om via API’s met andere software te koppelen. Dit beperkt de flexibiliteit en mogelijkheden om je boekhouding verder te automatiseren en koppelen.

  Voorbeelden van bedrijfssoftware die via API’s met boekhoudsoftware koppelen zijn:

  • CRM systemen
  • Webshops
  • Salarisverwerking
  • Kassa’s
  • Incassosystemen
  • Rapportagetools
  • Banksystemen
  • etc. etc.

  Om je boekhoudhouding te doen is het belangrijk dat je een goed pakket kiest. De verschillen tussen boekhoudprogramma’s zijn groot en later overstappen is lastig.

  Hulp nodig bij de keuze van een goed boekhoudprogramma?

  • Origoo geeft je gratis advies
  • Het kost je 5 minuten van je tijd
  • En binnen 1 werkdag krijg je een onafhankelijk advies met het beste pakket

  Start advies


  Weten wanneer er weer een nieuw blog online staat? Laat je email achter en we mailen je direct.