Hulp nodig kiezen boekhoudpakket?

Hulp nodig?

  Start adviestool

  Wat is een banktransactie?

  Een banktransactie is een af- of bijschrijving op je bankrekening. Een voorbeeld van een banktransactie is een betaling van een factuur door een klant. Er wordt dan geld bijgeschreven op je bankrekening. Andersom leidt een betaling door jou aan bijvoorbeeld een leverancier tot een afschrijving van je bankrekening. Een ander woord voor banktransactie is overschrijving.

  Het verschil tussen banktransacties en boekingen

  Een banktransactie is niet hetzelfde als een boeking die je invoert in je boekhoudpakket. Zo kan een boeking bijvoorbeeld de jaarlijkse afschrijving zijn van je laptop. Een ander voorbeeld van een boeking is een herwaardering van je voorraad op de balans. Deze boekingen zie je niet terug als banktransactie op je zakelijke bankrekening, maar zijn wel een boeking in je boekhoudprogramma. Eigenlijk leiden alle banktransacties op je zakelijke rekening wél tot een financiële boeking in je boekhoudpakket. Echter, niet alle boekingen in je boekhoudpakket die je doet zijn ook een banktransactie.

  Banktransacties inlezen in je boekhoudpakket

  Voor bedrijven en ondernemers is het belangrijk om goed de banktransacties te kunnen volgen. Zo wil je bijvoorbeeld weten of de klant jouw verkoopfactuur heeft betaald en wat het saldo van je zakelijke bankrekening is. Dit is belangrijk zodat je jouw werknemers en leveranciers kan betalen. Het is daarom handig om de banktransacties te importeren in het boekhoudpakket. Op die manier kan je gemakkelijk controleren welke facturen reeds zijn betaald of nog openstaan. Ook wordt je bankboek dan automatisch bijgewerkt.

  Door je banktransacties automatisch in te lezen voorkom je veel handmatig werk. Daarnaast zorg je ervoor dat je altijd goed inzicht hebt in de openstaande betalingen. Bijna alle boekhoudprogramma’s kunnen de banktransacties van de meeste banken inlezen. Dit kan met behulp van een zogenaamd MT940 importbestand. Echter, er zijn ook een beperkt aantal boekhoudpakketten die automatisch de banktransacties kunnen importeren. En dit laatste heeft natuurlijk de voorkeur. Zeker als je met vele facturen en betalingen te maken hebt.

  Waarom heb je als ondernemer een zakelijke bankrekening nodig?

  Voor vele ondernemer loont het om via elektronisch bankieren de banktransacties automatisch in te kunnen lezen in het boekhoudpakket. Automatisch inlezen scheelt gewoon werk ten opzichte van het manueel importeren. Het automatisch inlezen is gemakkelijk als je je zakelijke transacties hebt gescheiden van je privé transacties. Om die reden is het handig om een aparte zakelijke rekening en een aparte privé rekening te hebben.

  Boekhoudsoftware en banktransacties

  Zoals hierboven vermeld kunnen lang niet alle boekhoudprogramma’s de banktransacties van jouw zakelijke bank automatisch inlezen. Om het jezelf gemakkelijk te maken wil je daarom een boekhoudpakket die dit wél kan. Zorg er daarom voor dat je een boekhoudpakket kiest waarvoor een automatische koppeling beschikbaar is met jouw bank.

  Om je boekhoudhouding te doen is het belangrijk dat je een goed pakket kiest. De verschillen tussen boekhoudprogramma’s zijn groot en later overstappen is lastig.

  Hulp nodig bij de keuze van een goed boekhoudprogramma?

  • Origoo geeft je gratis advies
  • Het kost je 5 minuten van je tijd
  • En binnen 1 werkdag krijg je een onafhankelijk advies met het beste pakket

  Start advies


  Weten wanneer er weer een nieuw blog online staat? Laat je email achter en we mailen je direct.