Hulp nodig kiezen boekhoudpakket?

Hulp nodig?

  Start adviestool

  Wat is een btw code?

  De btw code maakt het leven zoveel gemakkelijker voor iedereen die regelmatig btw moet betalen of terug kan krijgen van de Belastingdienst. En dit geldt dus ook voor alle ondernemers, want zonder btw codes zou je de belastingaangifte handmatig moeten berekenen en invullen. Waarom moeilijk doen, als het ook makkelijk kan?

  Btw codes stellen je namelijk in staat om de aangifte van btw volledig te automatiseren.

  Maar wat is een btw code nu eigenlijk precies?

  Btw codes belastingdienst

  Waarom btw codes zo belangrijk zijn? Wel, zie het als een handig hulpmiddel dat meer informatie geeft dan alleen het btw-percentage. Een btw-code geeft immers niet alleen aan welk btw-percentage er op een inkomende of uitgaande financiële transactie zit, maar ook of er een dienst of product is geleverd. Of dat er sprake is van btw-verlegging.

  Door het gebruik van btw-coderingen kan een goed boekhoudpakket automatisch je btw-aangifte en ICP-aangifte doen. Kortom, de btw-code vormt de link tussen een financiële boeking en de belastingaangifte.

  Verschillende btw codes

  In de praktijk krijg je als ondernemer te maken met verschillende btw codes. De meeste goederen en diensten worden belast tegen het hoge belastingtarief (nu: 21%). Maar er zijn nog vele andere btw codes mogelijk zoals je ziet in onderstaande tabel.

  Btw coderingen
  Tarief
  Btw code 1: Geen btw
  0%
  Btw code 2: Btw verlegging
  0%
  Btw code 3: Aankoop goederen laag tarief
  9%
  Btw code 4: Aankoop goederen hoog tarief
  21%
  Btw code 5: Aankoop diensten hoog tarief
  21%

   

  Hieronder zijn een aantal voorbeeld situaties gegeven wanneer je een bepaald btw tarief gebruikt.

  Btw code 1

  Stel, je bent werkzaam in de financiële branche en verkoopt verzekeringen. Verzekeringen vallen in dit geval onder het btw-tarief “Geen btw”. Dit tarief geldt overigens net als verzekeringen ook nog voor een aantal andere diensten zoals postdiensten, kansspelen, financiële diensten, … Op de website van de belastingsdienst.nl vind je de volledige lijst terug.

  Btw code 2

  Daarnaast lever je bovendien niet alleen verzekeringen aan Nederlandse klanten maar ook aan buitenlandse klanten. In dit geval is btw-verlegging van toepassing.

  Btw code 3

  Om je verder te scholen koop je regelmatig boeken. Deze vallen onder het btw-tarief “Aankoop goederen laag tarief” belast tegen 9% btw.

  Btw code 4

  Alle kantoorartikelen die je inkoopt om je bedrijfsvoering te kunnen doen worden belast tegen het btw-tarief “Aankoop goederen hoog” belast tegen 21% btw.

  Btw code 5

  En tenslotte koop je diensten in zoals bijvoorbeeld accountancy-diensten om je jaarverslag op te laten stellen. Of juridische dienstverlening om je contracten te laten opstellen. Deze dienstverlening valt onder het btw-tarief “Aankoop diensten hoog” belast tegen 21% btw.

  Btw-code is geen btw-nummer

  Let op! Een btw-code is wat anders dan een btw-nummer. Een btw-nummer is een uniek nummer dat iedere ondernemer krijgt bij de inschrijving in het register van de Kamer van Koophandel. Het btw-nummer wordt bijvoorbeeld gebruikt in de communicatie tussen de Belastingdienst en de ondernemer.

  Btw codes in je boekhoudprogramma

  Tegenwoordig bestaat er boekhoudsoftware waar je met één druk op de knop je btw-aangifte en ICP-aangifte kan berekenen, de btw kan aangeven en de btw direct kan betalen aan de Belastingdienst. Op deze manier wordt het jou als ondernemer wel heel gemakkelijk gemaakt. Let er echter op dat er nog steeds heel veel boekhoudpakketten zijn waar je veel handmatig moet doen. Dit kost natuurlijk tijd, maar geeft ook een grotere kans op fouten. En dat wil je niet.

  Daarnaast is het belangrijk dat je klaar bent voor de toekomst. Btw-coderingen veranderen regelmatig en daarom wil je dat je boekhoudsoftware flexibel is om hiermee om te gaan. Kies daarom altijd een pakket waarin je zelf de mogelijkheid hebt om nieuwe btw-codes aan te maken, als dit nodig mocht zijn.

  Om je boekhoudhouding te doen is het belangrijk dat je een goed pakket kiest. De verschillen tussen boekhoudprogramma’s zijn groot en later overstappen is lastig.

  Hulp nodig bij de keuze van een goed boekhoudprogramma?

  • Origoo geeft je gratis advies
  • Het kost je 5 minuten van je tijd
  • En binnen 1 werkdag krijg je een onafhankelijk advies met het beste pakket

  Start advies


  Weten wanneer er weer een nieuw blog online staat? Laat je email achter en we mailen je direct.