Hulp nodig kiezen boekhoudpakket?

Hulp nodig?

  • Gratis advies
  • Binnen 1 werkdag
  • Kost je 5 min.
Start adviestool

Wat is een btw code?

Btw-codes maken het leven zoveel gemakkelijker voor iedereen die regelmatig btw moet betalen of terug kan krijgen van de Belastingdienst. En dit geldt dus eigenlijk voor alle ondernemers. Ook zonder btw-codes zou je de belastingaangifte handmatig kunnen berekenen en invullen. Maar waarom moeilijk doen, als het ook makkelijk kan. Btw-codes stellen je namelijk in staat om de aangifte van btw volledig te automatiseren. Maar wat is een btw-code nu eigenlijk precies?

Het belang van btw-codes voor de ondernemer

Waarom btw-codes zo belangrijk zijn? Wel, zie het als een handig hulpmiddel dat meer informatie geeft dan alleen het btw-percentage. Een btw-code geeft immers niet alleen aan welk btw-percentage er op een inkomende of uitgaande financiële transactie zit, maar ook of er een dienst of product is geleverd. Of dat er sprake is van btw-verlegging.

Door het gebruik van btw-coderingen kan een goed boekhoudpakket automatisch je btw-aangifte en ICP-aangifte doen. Kortom, de btw-code vormt de link tussen een financiële boeking en de belastingaangifte.

BTW-codes in de praktijk: een voorbeeld

Stel, je bent werkzaam in de financiële wereld en verkoopt verzekeringen. Verzekeringen vallen in dit geval onder het btw-tarief “Geen btw”. Dit tarief geldt overigens net als verzekeringen ook nog voor een aantal andere diensten: postdiensten, kansspelen, financiële diensten,… Op de website van de belastingsdienst.nl vind je de volledige lijst terug. Bovendien lever je niet alleen verzekeringen aan Nederlandse klanten maar ook aan buitenlandse klanten. In dit geval is btw-verlegging van toepassing. Tot slot koop je bijvoorbeeld regelmatig boeken om jezelf verder te scholen (goederen met 9% btw) en ook heel wat goederen en diensten die onder het standaard btw-tarief van 21% vallen. In dit geval zou je dus 5 verschillende btw-codes gaan gebruiken:

Btw-code

Omschrijving btw-code

Btw-tarief

btw-code 1

Geen btw

0 %

btw-code 2

btw-verlegging

0 %

btw-code 3

Aankoop Goederen laag tarief

9 %

btw-code 4

Aankoop Goederen hoog tarief

21 %

btw-code 5

Aankoop Diensten hoog tarief

21 %

Je btw-aangifte doen met een boekhoudprogramma

Tegenwoordig bestaat er boekhoudsoftware waar je met één druk op de knop je btw-aangifte en ICP-aangifte kan berekenen, de btw kan aangeven en de btw direct kan betalen aan de Belastingdienst. Op deze manier wordt het jou als ondernemer wel heel gemakkelijk gemaakt. Let er echter op dat er nog steeds heel veel boekhoudpakketten zijn waar je veel handmatig moet doen. Dit kost natuurlijk tijd, maar geeft ook een grotere kans op fouten. En dat wil je niet.

Daarnaast is het belangrijk dat je klaar bent voor de toekomst. Btw-coderingen veranderen regelmatig en daarom wil je dat je boekhoudsoftware flexibel is om hiermee om te gaan. Kies daarom altijd een pakket waarin je zelf de mogelijkheid hebt om nieuwe btw-codes aan te maken, als dit nodig mocht zijn.

Om je boekhoudhouding te doen is het wel belangrijk dat je een goed pakket kiest. De verschillen tussen boekhoudprogramma’s zijn groot. Laat je dus goed informeren. Doe daarom de gratis Origoo-check!!


Weten wanneer er weer een nieuw blog online staat? Laat je email achter en we mailen je direct.