Hulp nodig kiezen boekhoudpakket?

Hulp nodig?

  Start adviestool

  Wat is een dagboek?

  In een dagboek worden alle individuele mutaties en transacties van een onderneming bijgehouden. Er bestaan meerdere soorten dagboeken, waaronder het inkoopboek, het verkoopboek en het kasboek. Het grootboek op zijn beurt is weer een opgetelde versie van alle dagboeken samen.

  Dagboek maken

  Vroeger gebeurde de boekhouding met de hand, waardoor het veel tijd kostte om alle mutaties in de dagboeken te verwerken. Het dagboek werd dan bijgewerkt door één of meerdere goedkopere klerken. Aan het einde van de dag werden de mutaties opgeteld, waarbij de (sub)totalen en journaalposten door de boekhouder werden opgenomen in het grootboek. Vandaar dus de term “dagboek”.

  Zoals je wellicht zult vermoeden zijn er verschillende soorten dagboeken. De meest gangbare dagboeken zijn:

  • Het inkoopboek
  • Het verkoopboek
  • Het kasboek
  • Het bankboek
  • Het memoriaal dagboek

  Inkoopboek

  Het inkoopboek is voor het inboeken van alle binnenkomende facturen en bonnetjes. Ook heb je vanuit het inkoopboek inzicht in alle nog openstaande facturen. Als je werkt volgens het factuurstelsel boek je de facturen in het inkoopboek op basis van de factuurdatum. Als je werkt volgens het kasstelsel hoef je je inkoopfacturen niet in te boeken. Je gebruikt het inkoopboek dan niet.

  Verkoopboek

  Het verkoopboek wordt gebruikt voor het inboeken van alle uitgaande facturen die je verstuurd hebt aan je klanten. Ook heb je vanuit het verkoopboek inzicht in alle niet betaalde verkoopfacturen. Behalve de verkoopfacturen boek je ook eventuele creditnota’s in het verkoopboek die je hebt verstuurd aan je klanten. Ook voor het verkoopboek geldt dat als je werkt volgens het kasstelsel je de verkoopfacturen niet hoeft in te boeken. Je gebruikt het verkoopboek dan niet.

  Kasboek

  Het kasboek is voor het boeken van alle in- en uitgaande kasmutaties. Vooral ondernemers die gebruik maken van het kasstelsel zullen het kasboek uitvoerig gebruiken. Het kasboek is met name belangrijk voor ondernemers en bedrijven die gebruik maken van betalingen met contant geld. Maar ook als er sprake is van pin- of creditcardbetalingen zullen mutaties in het kasboek plaatsvinden. Als je geen kasopnames of kastransacties hebt, zal je het kasboek verder niet gebruiken.

  Bankboek

  In het bankboek worden alle in- en uitgaande bankbetalingen van je verschillende zakelijke rekeningen ingeboekt. Als je rekeningen betaald aan bijvoorbeeld leveranciers zal het bankboek een afschrijving laten zien. Bij een betaling door een klant van een verkoopfactuur zie je een bijschrijving op je zakelijke rekening.

  Het bankboek wordt in combinatie met de openstaande posten in het in- en verkoopboek gebruikt om af te letteren. Zo worden bijvoorbeeld ontvangen betalingen op je bankboek gematched met openstaande bedragen en worden deze afgeletterd indien betaald.

  Memoriaal dagboek

  Tenslotte verwerk je in het memoriaal dagboek alle overige boekingen en mutaties die niet in één van de eerder genoemde dagboeken thuis horen. Zo worden bijvoorbeeld salarisbetalingen of correcties op het einde van het boekjaar in het memoriaal dagboek verwerkt.

  Boekhoudsoftware en dagboeken

  Als je nieuwe boekhoudsoftware uitkiest moet je goed letten op de gewenste functionaliteit die het pakket biedt. Niet elke ondernemer heeft uitgebreide functionaliteit nodig voor het gebruik en beheer van dagboeken. Als je geen contante betalingen ontvangt heb je bijvoorbeeld weinig aan een kasboek. Echter, als je salarisboekingen wilt doen zal je toch echt een memoriaal dagboek nodig hebben. Afhankelijk van je persoonlijke situatie is het goed om op het volgende te letten bij de aanschaf van een nieuw boekhoudprogramma.

  • Als je meerdere zakelijke bankrekeningen hebt, kan je dan ook onderscheid maken in de verschillende bankboeken?
  • Is het mogelijk om automatisch je bankmutaties te importeren in je bankboek binnen je boekhoudpakket?
  • Bestaat de mogelijkheid dat je boekhoudpakket automatisch de openstaande posten kan matchen met betalingen?
  • Indien je gebruik maakt van het kasstelsel, heeft het pakket dan ook een kasboek?
  • Kan je in het pakket memoriaalboekingen maken en is er een memoriaal dagboek aanwezig?
  • Bestaat de mogelijkheid om eventueel zelf een type dagboek te creëren en beheren?

  Kortom, er zijn nogal wat zaken waar je op moet letten bij het uitkiezen van een goed boekhoudprogramma.

  Om je boekhoudhouding te doen is het belangrijk dat je een goed pakket kiest. De verschillen tussen boekhoudprogramma’s zijn groot en later overstappen is lastig.

  Hulp nodig bij de keuze van een goed boekhoudprogramma?

  • Origoo geeft je gratis advies
  • Het kost je 5 minuten van je tijd
  • En binnen 1 werkdag krijg je een onafhankelijk advies met het beste pakket

  Start advies


  Weten wanneer er weer een nieuw blog online staat? Laat je email achter en we mailen je direct.