Hulp nodig kiezen boekhoudpakket?

Hulp nodig?

  Start adviestool

  Wat is een investeringsbegroting?

  Het opstarten van een onderneming is geen vanzelfsprekendheid. Iedere ondernemer herinnert zich nog wel de talloze administratieve formaliteiten die hiermee gepaard gaan. Toch blijft het daar niet bij. Een onderneming opstarten, betekent immers ook het financiële plaatje op orde krijgen. Elke oprichting van een onderneming gaat immers gepaard met tal van kosten. Het is in dit geval handig om een investeringsbegroting te maken. Maar wat is een investeringsbegroting nou eigenlijk precies?

  De investeringsbegroting is een zogenaamde deelbegroting, waarin de startende ondernemer opsomt wat er financieel nodig is om de onderneming te kunnen starten. In de investeringsbegroting worden noodzakelijke investeringen van minder cruciale investeringen onderscheiden, en kan bepaald worden wat er minimaal nodig is om een onderneming te starten. Zo krijg je een duidelijk overzicht van de kosten die met het opstarten van het bedrijf gepaard gaan.

  Investeringsbegroting maken

  Bij het maken van een investeringsbegroting wordt over het algemeen een onderscheid gemaakt tussen de volgende soorten kosten:

  1. De vaste activa
  2. De vlottende activa
  3. De aanloopkosten

   

  Vaste activa

  Vaste activa zijn bedrijfsmiddelen die normaliter langer dan een jaar onderdeel van je onderneming zullen uitmaken. Veel voorkomende voorbeelden van vaste activa zijn:

  • Bedrijfswagens
  • Computers / laptops / smartphones
  • Gebouwen
  • Machines
  • Website

  Deze investeringen zullen op de balans dan ook onder de categorie “Vaste activa” verzameld worden, waarbij de periodieke afschrijvingen in de resultatenrekening worden opgenomen.

  Vlottende activa

  Deze categorie investeringen maakt meestal minder dan een jaar onderdeel uit van je onderneming en worden soms ook vlottende kapitaalsgoederen of vlottend kapitaal genoemd. Voorbeelden van vlottende activa zijn:

  • Voorraden
  • Liquide middelen
  • Vorderingen (bijv. terug te vorderen btw)

  Deze investeringen zullen op de balans onder de categorie “Vlottende activa” verzameld worden.

  Maar let wel op! Vaak wordt er bij het verschil tussen vlottende en vaste activa over een termijn van één jaar gesproken (zoals wij nu doen). Deze termijn moet echter met een korrel zout worden genomen. Het is eerder een richtlijn dan een regel. Voorraadgoederen die bijvoorbeeld één jaar en twee weken in je bezit zijn, zijn nog steeds vlottende activa. Soms worden vlottende activa dan ook omschreven als activa die één productieproces meegaan of snel in geld kunnen omgezet worden.

  Aanloopkosten

  Tenslotte krijg je nog te maken met aanloopkosten die niet op de balans komen, maar direct als kosten in de resultatenrekening opgenomen worden. Voorbeelden zijn:

  • Notariskosten
  • Contracten
  • Mediacampagnes
  • Drukwerk en visitekaartjes
  • Huur bedrijfsruimte
  • Kosten werven personeel

  Aandachtspunten en tips investeringsbegroting

  Ga niet lukraak wat getalletjes op papier zetten, maar onderbouw je cijfers met de nodige offertes voor de betreffende investeringen. Alleen zo krijg je een realistische investeringsbegroting en zullen de onvoorziene kosten tot een minimum beperkt worden. Onvoorziene kosten… de woorden zijn gevallen. Spijtig genoeg duiken er altijd wel onvoorziene kosten op bij de start van een onderneming. Probeer daarom steeds met een marge te werken zodat deze kosten geen obstakel voor het opstarten worden. Wat offertes betreft, loont het trouwens de moeite om verschillende offertes aan te vragen voor hetzelfde product of dienst. Alleen zo kan je er zeker van zijn dat je de beste prijs/kwaliteit-keuzes maakt.

  Voorbeeld investeringsbegroting

  In de onderstaande tabel vind je het voorbeeld van de investeringsbegroting voor de bovengenoemde onderdelen.

  Vaste activa
  Bedrijfswagens
  € 50.000
  Computers / laptops / smartphones
  € 5.000
  Gebouwen
  € 500.000
  Machines
  € 80.000
  Website
  € 40.000
  Totale vaste activa
  € 675.000
  Vlottende activa
  Voorraden
  € 100.000
  Liquide middelen
  € 15.000
  Vorderingen
  € 25.000
  Totale vlottende activa
  € 140.000
  Aanloopkosten
  Notariskosten
  € 5.000
  Contracten
  € 7.000
  Mediacampagnes
  € 25.000
  Drukwerk en visitekaartjes
  € 1.000
  Huur bedrijfsruimte
  € 4.000
  Kosten werven personeel
  € 10.000
  Totale aanloopkosten
  € 52.000
  Totaal investeringsbegroting
  € 868.000

   

  De investeringsbegroting opstellen met boekhoudsoftware

  Je wilt graag dat je boekhoudsoftware je ondersteunt bij het opstellen van een investeringsbegroting. Echter, in veel boekhoudprogramma’s kan je nog geen exploitatiebegroting opstellen, laat staan een investeringsbegroting. Wanneer je de investeringsbegroting dan toch wilt opstellen in een boekhoudprogramma kom je al snel uit bij de duurdere en meer uitgebreide pakketten. Voor zzp’ers en kleinere ondernemers zijn deze duurdere pakketten vanuit financieel oogpunt vaak geen optie. Je kan er dan voor kiezen om een goedkoper boekhoudpakket met een API te koppelen aan separate online software waarin je een investeringsbegroting kan maken.

  Om je boekhoudhouding te doen is het belangrijk dat je een goed pakket kiest. De verschillen tussen boekhoudprogramma’s zijn groot en later overstappen is lastig.

  Hulp nodig bij de keuze van een goed boekhoudprogramma?

  • Origoo geeft je gratis advies
  • Het kost je 5 minuten van je tijd
  • En binnen 1 werkdag krijg je een onafhankelijk advies met het beste pakket

  Start advies


  Weten wanneer er weer een nieuw blog online staat? Laat je email achter en we mailen je direct.