Hulp nodig kiezen boekhoudpakket?

Hulp nodig?

  • Gratis advies
  • Binnen 1 werkdag
  • Kost je 5 min.
Start adviestool

Wat is een investeringsbegroting?

Het opstarten van een onderneming is geen vanzelfsprekendheid. Iedere ondernemer herinnert zich nog wel de talloze administratieve formaliteiten die hiermee gepaard gaan. Toch blijft het daar niet bij. Een onderneming opstarten, betekent immers ook het financiële plaatje op orde krijgen. Elke oprichting van een onderneming gaat immers met tal van kosten gepaard. Het is in dit geval handig om een investeringsbegroting op te maken. De investeringsbegroting is een zogenaamde deelbegroting. Deze begroting toont de startende ondernemer wat er financieel nodig is om een goede start te kunnen maken. Ze geeft de ondernemer de mogelijkheid om cruciale investeringen van minder cruciale investeringen te onderscheiden. Zo kan bepaald worden wat er minimaal nodig is om een onderneming te starten. En krijg je een duidelijk overzicht van de kosten die met het opstarten gepaard zullen gaan.

De vaste onderdelen van een investeringsbegroting

Bij het opmaken van een investeringsbegroting wordt over het algemeen een onderscheid gemaakt tussen twee soorten kosten; de vaste en de vlottende activa.

Vaste activa zijn bedrijfsmiddelen die normaliter langer dan een jaar onderdeel van je onderneming zullen uitmaken. Veel voorkomende voorbeelden van vaste activa zijn bedrijfswagens, computers, laptops, smartphones, waarborgen, gebouwen, productiemachines,…

Vlotten activa op hun beurt zullen dan weer minder dan een jaar onderdeel van je onderneming uitmaken. Vlottende activa worden soms ook vlottende kapitaalsgoederen of vlottend kapitaal genoemd. Voorbeelden van vlottende activa zijn goederenvoorraden, liquide middelen, vorderingen, effecten, voorfinanciering btw, notariskosten, kosten voor de inschrijving bij het KvK,…

Opgelet: Vaak wordt er bij het verschil tussen vlottende en vaste activa over een termijn van één jaar gesproken (zoals wij nu doen). Deze termijn moet echter met een korrel zout worden genomen. Het is eerder een richtlijn dan een regel. Voorraadgoederen die bijvoorbeeld één jaar en twee weken in je bezit zijn, zijn nog steeds vlottende activa. Soms worden vlottende activa dan ook omschreven als activa die één productieproces meegaan of snel in geld kunnen omgezet worden.

Waar rekening mee houden bij een investeringsbegroting

Ga niet lukraak wat getalletjes op papier zetten, maar onderbouw je cijfers met de nodige offertes. Enkel zo krijg je een realistische investeringsbegroting en zullen de onvoorziene kosten tot een minimum beperkt worden. Onvoorziene kosten… de woorden zijn gevallen. Spijtig genoeg duiken er altijd wel onvoorziene kosten op bij de start van een onderneming. Probeer daarom steeds met een marge te werken zodat deze kosten geen obstakel voor het opstarten worden. Wat offertes betreft, loont het trouwens de moeite om verschillende offertes aan te vragen voor hetzelfde product. Enkel zo kan je er zeker van zijn dat je de beste prijs/kwaliteit keuzes maakt.

 


Weten wanneer er weer een nieuw blog online staat? Laat je email achter en we mailen je direct.