Hulp nodig kiezen boekhoudpakket?

Hulp nodig?

  Start adviestool

  Wat is een jaaropgaaf?

  Een jaaropgaaf, ook wel jaaropgave genoemd, is een financieel overzicht wat werknemers van hun werkgever afgelopen jaar hebben ontvangen. De jaaropgaaf krijgt iedere werknemer aan het begin van het nieuwe jaar. De jaaropgave bevat onder andere het loon dat is betaald, en de afgedragen belastingen en premies. De jaaropgaaf gebruikt de werknemer om de jaarlijkse belastingaangifte in te dienen. De Belastingdienst zelf krijgt ook deze gegevens waardoor de belastingaangifte vaak al voor een groot deel is ingevuld.

  Zzp’ers krijgen normaal gesproken niet met een jaaropgave te maken. Zij hebben immers geen personeel in dienst en zijn in die zin zelf ook geen werknemer. Ondernemers met personeel in dienst krijgen wel met jaaropgaven te maken. Zij zijn immers verantwoordelijk dat elke werknemer op tijd een juiste jaaropgave ontvangt.

  Het nut van de jaaropgaaf

  Vele mensen zullen zich misschien de vraag stellen wat het nut van een jaaropgaaf is. Zeker als de Nederlandse Belastingdienst exact dezelfde gegevens toch al heeft ontvangen en dit op de belastingaangifte heeft ingevuld. Wij raden echter iedereen aan om niet zonder nadenken je belastingaangifte door te sturen, maar om met de jaaropgaaf in de hand de gegevens te vergelijken met de ingevulde belastingaangifte. Vergissen is immers menselijk en 100% zekerheid dat alle gegevens correct zijn, heb je nooit. Even vergelijken bespaart je mogelijk heel wat kopzorgen en administratieve rompslomp.

  Jaaropgaaf maken

  Werknemers hoeven zelf geen jaaropgaaf te maken. Zij ontvangen deze van de werknemer en controleren of de gegevens goed zijn. Werkgevers moeten natuurlijk wel de jaaropgaven maken voor de werknemers. Zij hebben de plicht om dit op tijd en zonder fouten te doen.

  Voor het maken van een goede jaaropgave hebben we de verschillende gegevens van de jaaropgaaf op een rijtje gezet.

  • Het totale fiscale loon, ook wel brutoloon genoemd, van het afgelopen jaar.
  • De loonheffing of ook wel loonbelasting genoemd. Dit is het totale bedrag aan betaalde premies en belastingen.
  • De arbeidskorting die door de werkgever is verrekend.
  • Onbelaste vergoedingen zoals relatiegeschenken, zakelijke telefoonkosten en vergoedingen voor zakenreizen.
  • De ingehouden bijdrage inkomensafhankelijke Zorgverzekeringswet.

  Ben je ondernemer en heb je veel werknemers in dienst? En heb je mogelijk een eigen personeelsadministratie? Dan zal je waarschijnlijk zelf de jaaropgaven maken. Ben je echter een kleiner bedrijf met minder werknemers in dienst, dan kan je er ongetwijfeld beter voor kiezen om het maken van de jaaropgaven uit te besteden.

  De jaaropgaaf en boekhoudsoftware

  Als je als werknemer verantwoordelijk bent voor het maken van de jaaropgaven voor je werknemers moet je natuurlijk wel de juiste software hiervoor hebben. Maar moet je dan wellicht ook rekening houden met je boekhoudpakket dat je gebruikt? Het korte antwoord is dat het opstellen van de jaaropgaaf niet direct heel veel te maken heeft met de keuze voor boekhoudsoftware. Het maken van de jaaropgaaf gebeurt namelijk meestal niet in de boekhoudsoftware zelf, maar in aparte loonadministratiesoftware. Echter, als je zelf je jaaropgaaf maakt vanuit de loonadministratie, is het wel handig als je je boekhoudpakket hiermee kan koppelen. Je kan dan financiële boekingen vanuit je loonadministratie direct verwerken in je boekhoudpakket. Denk hierbij bijvoorbeeld aan boekingen van de bruto lonen, de werkgeverslasten en sociale premies.

  Verder, als je de jaaropgaaf laat opstellen door je accountant of boekhouder, is het handig als je in je boekhoudpakket kan samenwerken. Je accountant of boekhouder kan dan meekijken in je financiële administratie en op basis daarvan de jaaropgave voor je maken.

  Om je boekhoudhouding te doen is het belangrijk dat je een goed pakket kiest. De verschillen tussen boekhoudprogramma’s zijn groot en later overstappen is lastig.

  Hulp nodig bij de keuze van een goed boekhoudprogramma?

  • Origoo geeft je gratis advies
  • Het kost je 5 minuten van je tijd
  • En binnen 1 werkdag krijg je een onafhankelijk advies met het beste pakket

  Start advies


  Weten wanneer er weer een nieuw blog online staat? Laat je email achter en we mailen je direct.