Hulp nodig kiezen boekhoudpakket?

Hulp nodig?

  • Gratis advies
  • Binnen 1 werkdag
  • Kost je 5 min.
Start adviestool

Wat is een jaaropgaaf?

Een jaaropgaaf, ook wel jaaropgave genoemd, is een financieel overzicht wat jij als werknemer dat jaar hebt verdiend. De jaaropgaaf krijg je van je werkgever ergens aan het begin van het nieuwe jaar. De jaaropgave bevat onder andere je loon dat je hebt gekregen, en de afgedragen belastingen en premies die zijn betaald. De jaaropgaaf gebruik je om je jaarlijkse belastingaangifte in te dienen. De Belastingdienst zelf krijgt ook deze gegevens waardoor de belastingaangifte normaal gezien al ingevuld is.

Tip: Ben je je jaaropgaaf kwijt? Geen probleem. Je kan ook het laatste loonbriefje of de laatste loonstrook van het afgelopen jaar gebruiken. Deze loonstrook bevat in de meeste gevallen de benodigde gegevens om je belastingaangifte te doen of te controleren. Daarnaast houdt je werkgever de verschillende jaaropgaven normaal gezien ook bij. Je zou dus jouw jaaropgaaf steeds bij de personeelsadministratie moeten kunnen opvragen.

De verschillende gegevens op een jaaropgaaf

Om de term financieel overzicht voor je te verduidelijken, hebben we de verschillende gegevens van de jaaropgaaf op een rijtje gezet. Laten we even veronderstellen dat je zojuist de jaaropgaaf van 2017 hebt ontvangen. De jaaropgave bevat:

  • je totale fiscaal, ook wel je brutoloon genoemd, van het afgelopen jaar. Begin 2018 ontving je bijvoorbeeld het bedrag van je volledige brutoloon van 2017.
  • de loonheffing of ook wel loonbelasting genoemd. Dit is het totale bedrag aan premies en belastingen dat je in dit geval in 2017 hebt betaald.
  • de arbeidskorting die door je werkgever werd verrekend.
  • onbelaste vergoedingen zoals relatiegeschenken, zakelijke telefoonkosten en een vergoeding voor je zakenreizen.
  • de ingehouden bijdrage inkomensafhankelijke Zorgverzekeringswet.

Het nut van de jaaropgaaf

Vele mensen zullen zich misschien de vraag stellen wat het nut van een jaaropgaaf is als de Nederlandse Belastingdienst exact dezelfde gegevens toch al heeft ontvangen en alles bij de aangifte van de belastingaangifte al heeft ingevuld. Een logische vraag waar we echter ook een duidelijk antwoord op hebben. Wij raden immers iedereen aan om niet zonder nadenken je belastingaangifte door te sturen, maar om met de jaaropgaaf in de hand de gegevens tussen de jaaropgaaf zelf en de gegevens die de Belastingdienst heeft ingevuld te vergelijken. Vergissen is nog steeds menselijk en 100% zekerheid heb je nooit dat alle gegevens correct zijn. Even vergelijken bespaart je mogelijk heel wat kopzorgen en administratieve rompslomp nadien.

Waar je op moet letten bij het kiezen van een nieuw boekhoudpakket

Maar wat als je nu zelfstandig ondernemer bent? Je bent dan zelf verantwoordelijk voor je administratie. Er is geen werkgever die netjes aan het begin van het nieuwe jaar een jaaropgave voor je maakt. Afhankelijk van de juridische vorm die je hebt, en of je jezelf een salaris betaald, moet je wel degelijk je inkomsten opgeven aan de Belastingdienst en je premies en belastingen afdragen. En als je mensen in dienst hebt, moet je zorgen dat je medewerkers een jaaropgaaf krijgen. Dus, hoe ga je dit allemaal regelen? En moet je hiermee rekening houden bij de aanschaf van een nieuw boekhoudprogramma?

Het korte antwoord is dat het opstellen van de jaaropgaaf niet direct heel veel te invloed heeft op de keuze van nieuwe boekhoudsoftware. Het maken van de jaaropgaaf gebeurt meestal niet in boekhoudsoftware, maar in loonadministratiesoftware. Echter, als je zelf je jaaropgaaf maakt in de loonadministratie, is het wel handig als je je boekhoudpakket hiermee kan koppelen. Je kan dan financiële boekingen vanuit je loonadministratie direct verwerken in je boekhoudpakket. Denk hierbij bijvoorbeeld aan boekingen van de bruto lonen, de werkgeverslasten en sociale premies.

Verder, als je de jaaropgaaf laat opstellen door je accountant of boekhouder, is het handig als je in je boekhoudpakket kan samenwerken. Je accountant of boekhouder kan dan meekijken in je financiële administratie en op basis daarvan de jaaropgave voor je maken.


Weten wanneer er weer een nieuw blog online staat? Laat je email achter en we mailen je direct.