Hulp nodig kiezen boekhoudpakket?

Hulp nodig?

  • Gratis advies
  • Binnen 1 werkdag
  • Kost je 5 min.
Start adviestool

Wat is een journaalpost?

Er zijn vele verschillende termen die gebruikt worden om een financiële boeking in het grootboek of dagboek aan te geven. Denk bijvoorbeeld aan mutatie, transactie, boeking en journaalpost. Toch zijn er subtiele verschillen. Dus wat is een journaalpost nu eigenlijk?

Een journaalpost is de beschrijving van de mutaties die plaatsvinden aan de debet- en creditzijde van een grootboekrekening bij een financiële boeking. Je zou ook kunnen zeggen dat de financiële boekingen waaruit het grootboek is opgebouwd, worden beschreven door de verschillende journaalposten.

Voorbeeld journaalpost

Een grootboekrekening kent altijd een debet- en creditzijde. Daarom leidt elke boeking tot een mutatie aan zowel de debet- als creditzijde van een grootboekrekening. De mutatie aan zowel de debet- als creditzijde wordt omschreven door een journaalpost. Als je bijvoorbeeld EUR 20.000 van een klant ontvangt dan maak je daar in de boekhouding de volgende journaalpost van:

Bank 20.000 (Debet)
Aan Debiteuren 20.000 (Credit)

Er vinden in dit voorbeeld twee mutaties plaats namelijk EUR 20.000 op de grootboekrekening “Bank” en EUR 20.000 op de grootboekrekening “Debiteuren”.

Overigens is dit een relatief eenvoudige journaalpost. Bij meer complexe journaalposten vinden er vaak meer dan twee mutaties plaats op zowel de debet- als creditzijde.


Weten wanneer er weer een nieuw blog online staat? Laat je email achter en we mailen je direct.