Hulp nodig kiezen boekhoudpakket?

Hulp nodig?

  • Gratis advies
  • Binnen 1 werkdag
  • Kost je 5 min.
Start adviestool

Wat is een kostendrager?

Stel je produceert verschillende producten waarvoor je de kostprijs wilt bepalen. Om de kostprijs per product te bepalen, ga je de variabele en vaste kosten verdelen en toewijzen aan deze producten. Deze verdeling van kosten doe je dan bijvoorbeeld op basis van de uitgevoerde activiteiten per product. Deze methodiek heet “Activity Based Costing”. De verschillende activiteiten worden in dit geval kostendragers genoemd.

Behalve de kostendrager “activiteiten” zijn er nog andere kostendragers mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan “projecten”, “functies”, “medewerkers”, “gebouwen” etc. Je bent zelf vrij om te kiezen welke en hoeveel kostendragers je gebruikt.

Een kostendrager is de eenheid die je kiest, waarvoor de kostprijs berekend moet worden en waar uiteindelijk alle kosten op terecht moeten komen. De vaste kosten worden vaak vanuit de kostenplaatsen verdeeld naar de kostendragers op basis van verdeelsleutels. De variabele kosten worden meestal rechtstreeks op de kostendrager geboekt.

Het kiezen van het beste boekhoudpakket

Een kostprijs berekening wordt vaak gebruikt om inzicht te krijgen in marges van producten of diensten. Zo wordt de marge van een product bepaald door het verschil te nemen tussen de verkoopprijs en de kostprijs. De kostprijs wordt ook vaak gebruikt om de verkoopprijs te bepalen. Zo kan de verkoopprijs van een dienst of product bijvoorbeeld bepaald worden door een marge op te tellen bij de kostprijs.

Kortom als je met kostprijzen aan de slag gaat, is het handig als je boekhoudpakket de mogelijkheid heeft om financiële boekingen te doen op kostendragers. Het wordt natuurlijk helemaal mooi als je boekhoudpakket ook de mogelijkheid heeft om op basis van verdeelsleutels, de vaste kosten door te belasten van kostenplaatsen naar kostendragers. Dit proces van doorbelasten van kosten op basis van verdeelsleutels kan nogal lastig zijn. Overigens zijn er maar weinig boekhoudpakketten die deze functionaliteit in voldoende mate bieden. Laat je dus goed adviseren en informeren als je deze functionaliteit nodig hebt.

 


Weten wanneer er weer een nieuw blog online staat? Laat je email achter en we mailen je direct.