Hulp nodig kiezen boekhoudpakket?

Hulp nodig?

  • Gratis advies
  • Binnen 1 werkdag
  • Kost je 5 min.
Start adviestool

Wat is een kostprijs?

Kostprijzen doelen zoals de naam al aangeeft op de kosten die gemaakt worden om een product of dienst te fabriceren en te leveren aan de klant. Toch wordt de kostprijs maar al te vaak verward met de verkoopprijs van een product. Er is echter een essentieel verschil. De kostprijs wordt namelijk bepaald door alle kosten die met het leveren van een product of dienst gepaard gaan. Dit kunnen zowel directe als indirecte kosten zijn. De winstmarge op een product wordt echter niet in rekening genomen. Anders zouden we het over de verkoopprijs hebben.

Kostprijzen en kostendragers

Om de verkoopprijs van een product te kunnen bepalen, is het handig als je de kostprijs weet. Maar als je bijvoorbeeld adviesdiensten levert en je per uur betaald wordt, is het beter om de kostprijs van een manuur te weten. In deze twee voorbeelden worden ‘product’ en ‘manuur’ ook wel de kostendrager genoemd. Per branche of situatie kunnen de kostendragers verschillend zijn. Uiteindelijk mag je zelf bepalen welke kostendragers je gebruikt.

Waar worden kostprijzen in de boekhouding voor gebruikt?

Kostprijzen zijn een vitaal onderdeel van iedere goede boekhouding. Allereerst spelen ze een belangrijke rol bij de budgetbepaling van het komende jaar of kwartaal. Proactieve kostenberekening stelt ons in staat om een duidelijk idee van het toe te passen werkbudget te krijgen. Door de kostenprijzen met de winstmarges te combineren, kan de ondernemer bovendien ook een gepaste verkoopprijs voor zijn product of dienst vaststellen.

Naast de budgetbepaling geven kostenprijzen ons ook een duidelijk idee van de brutowinst in de resultatenberekening. Een totale kostenberekening van directe en indirecte kosten (variabel en niet-variabel) in combinatie met de winstmarge op het product of de dienst stelt jou als ondernemer in staat om de brutowinst in de resultatenrekening te berekenen.

Kostprijzen kunnen ons tot slot nog andere interessante informatie opleveren zoals het berekenen van de winst per product, of de overweging om bepaalde productfabricatie of dienstverlening uit te besteden als de kostprijzen hierdoor verlaagd worden.

Hoe wordt de kostprijs samengesteld?

Het samenstellen van de kostprijs kan op verschillende manieren. Afhankelijk van de doeleinden waarvoor de kostprijs wordt gebruikt, maar ook van de producten of diensten die de ondernemer aanbiedt, genieten bepaalde methodes de voorkeur. Enkele van de meest voorkomende manieren zijn:

  • Integrale kostenberekening
  • Kostenberekening met toeslagberekening
  • ABC-kostenberekening

Integrale kostenberekening is de eenvoudigste manier om de kostprijzen te berekenen. Eenvoudig betekent in dit geval echter ook weinig gedetailleerd. Het principe draait bij deze methode om alle vaste kosten gelijkmatig over alle producten of diensten te verdelen. Dit is een handige methode voor startende ondernemers of ondernemers met weinig producten of diensten en beperkte kosten.

Bij kostenberekening met toeslagberekening worden de indirecte kosten als percentage bij de directe kosten geteld. Deze manier van kostenprijzen samenstellen, is een veelgebruikte methode bij ondernemers die een ruime waaier aan producten of diensten aanbieden.

Tot slot vormt de ABC-kostenberekening (Activity Based Costing) een populaire manier om de kostenprijzen samen te stellen. Zoals de naam in het Engels al aangeeft, staan de activiteiten hier in de schijnwerpers. En wel de activiteiten die nodig zijn en geld kosten om producten of diensten te kunnen leveren. Bij deze methode gaat men niet uit van de kosten van het product maar wel van wat er nodig is om deze producten en diensten aan te bieden. De ondernemer weet na deze berekening precies welke activiteit (kosten) er gemaakt moeten worden om 1 product te kunnen afleveren.

Waar je op moet letten bij de keuze van een boekhoudprogramma

Als je in je boekhouding wilt gaan werken met kostprijzen is het wel zo handig als je boekhoudsoftware ook functionaliteit heeft die dit ondersteunt. En lang niet alle boekhoudpakketten doen dit voor je.

Je wilt in ieder geval de mogelijkheid hebben om kostendragers in je boekhoudpakket te kunnen beheren en daarvoor de kostprijs bij te houden. Maar het wordt nog veel leuker als je boekhoudpakket je kan ondersteunen bij het berekenen van kostprijzen. Het is dan van belang welke methodiek wordt gebruikt om kostprijzen te berekenen. In het meest extreme geval wil je dat de software je ondersteunt bij het verdelen en/of doorbelasten van de kosten naar kostenplaatsen en kostendragers. Echter, dit laatste zal je meestal zelf in Excel moeten doen, omdat er weinig boekhoudpakketten zijn die dit goed voor je doen.


Weten wanneer er weer een nieuw blog online staat? Laat je email achter en we mailen je direct.