Hulp nodig kiezen boekhoudpakket?

Hulp nodig?

  Start adviestool

  Wat is een meerjarenbegroting?

  Als ondernemer is het vaak zinvol om verder dan alleen het komende jaar te kijken. Je wilt je op de toekomst richten en dan is een meerjarenbegroting onontbeerlijk. Zoals het woord al aangeeft, neemt een meerjarenbegroting de financiële verwachting van de onderneming op langere termijn onder de loep.

  Zo heb je vast allerlei doelstellingen opgesteld voor de nabije en verdere toekomst. De financiële haalbaarheid van deze doelstellingen is de uitkomst van je meerjarenbegroting. Komt hier een duidelijk negatief beeld van de te realiseren doelstellingen naar voren, dan zal je nog aanpassingen willen doorvoeren. Ziet het er positief uit dan is het misschien tijd om te investeren.

  De voordelen van een meerjarenbegroting

  Om je te overtuigen van het nut zetten we graag de onmiskenbare voordelen van deze begroting op een rijtje:

  • Je doelstellingen en geplande keuzes krijgen een financiële weerspiegeling. Hierdoor kan je als ondernemer nagaan of je keuzes en doelstellingen wel financieel en zakelijk realistisch en haalbaar zijn.
  • Duikt er een onverwachte situatie op dan zal je dankzij deze begroting beter kunnen anticiperen. Onvoorziene kosten kunnen bijvoorbeeld tot uitstel van bepaalde investeringen leiden.
  • Een meerjarenbegroting gaat hand in hand met risicomanagement. Het tijdig in beeld brengen van de financiële risico’s geeft je de kans om deze risico’s te verminderen of zelfs volledig te mitigeren.
  • Wil je als onderneming groeien dan zal je moeten investeren. Te grote investeringen kunnen echter tot grote schulden en zelfs een faillissement leiden. Het is daarom belangrijk dat je op het juiste moment de investeringen doet. Een meerjarenbegroting geeft je in dit geval een goed beeld van het beste moment om te investeren.

  Meerjarenbegroting opstellen

  Net als voor een jaarlijkse begroting bestaat de meerjarenbegroting uit verschillende deelbegrotingen, welke onderling nauw op elkaar aansluiten. Zo heb je in eerste instantie mensen en middelen nodig waarmee je kan produceren en leveren.

  Tenslotte krijg je te maken met allerlei geldstromen zoals inkomsten en uitgaven die betaald worden. Maar ook opnames en aflossingen van leningen. De liquiditeit en geldstromen worden verwerkt in de liquiditeitsbegroting.

  Overigens is het zeker geen verplichting om een meerjarenbegroting opstellen, of alle bovenstaande onderdelen op te nemen.

  Meerjarenbegroting voorbeeld

  Hieronder vind je een fictief voorbeeld hoe een meerjarenbegroting van de exploitatiebegroting eruit kan zien. Er is gekozen voor een begroting over drie jaren. Maar elke ondernemer is natuurlijk vrij om zelf het aantal jaren te kiezen.

  Meerjarenbegroting exploitatie

  De meerjarenbegroting maken met boekhoudsoftware

  Hoewel nog veel bedrijven de begroting maken in Excel, zijn er ook boekhoudpakketten waarin je de begroting kan maken. Er zitten natuurlijk veel voordelen aan een boekhoudprogramma ten opzichte van Excel. Echter, er zijn maar weinig boekhoudprogramma’s die op een handige manier de meerjarenbegroting ondersteunen. Daarnaast hangt het er natuurlijk ook vanaf wat jouw wensen en eisen zijn aan het opstellen van de meerjarenbegroting. Bepaal daarom heel goed voor jezelf welke begrotingsfunctionaliteit je precies zoekt. En welk boekhoudpakket je daarbij het beste ondersteunt.

  Om je boekhoudhouding te doen is het belangrijk dat je een goed pakket kiest. De verschillen tussen boekhoudprogramma’s zijn groot en later overstappen is lastig.

  Hulp nodig bij de keuze van een goed boekhoudprogramma?

  • Origoo geeft je gratis advies
  • Het kost je 5 minuten van je tijd
  • En binnen 1 werkdag krijg je een onafhankelijk advies met het beste pakket

  Start advies


  Weten wanneer er weer een nieuw blog online staat? Laat je email achter en we mailen je direct.