Hulp nodig kiezen boekhoudpakket?

Hulp nodig?

  • Gratis advies
  • Binnen 1 werkdag
  • Kost je 5 min.
Start adviestool

Wat is een mutatie?

Een mutatie is eigenlijk niets anders dan een nieuwe boeking in het grootboek of één van de dagboeken. Door een boeking worden de mutaties op de debet- en creditzijde van de grootboekrekening doorgevoerd in de financiële administratie. In het grootboek worden alle mutaties zoals vastgelegd in dagboeken per grootboekrekening verzameld. Een mutatie leidt tot een aanpassing van de totalen en subtotalen, ook wel saldi genoemd. Afhankelijk van het soort mutatie worden de saldi van de balans– en/of resultatenrekening aangepast. Zodra de boeking is verwerkt worden de saldi van de balans– en/of resultatenrekening daadwerkelijk aangepast en zijn deze zichtbaar in de financiële rapportages.

Mutaties boekhouding

Een grootboekrekening kent altijd een debet- en creditzijde. Daarom leidt elke boeking tot een mutatie aan zowel de debet- als creditzijde van een grootboekrekening. De mutatie aan zowel de debet- als creditzijde wordt omschreven door een journaalpost. Als je bijvoorbeeld EUR 20.000 van een klant ontvangt dan maak je daar in de boekhouding de volgende journaalpost van:

Bank 20.000 (Debet)
Aan Debiteuren 20.000 (Credit)

Er vinden in dit voorbeeld twee mutaties plaats namelijk EUR 20.000 op de grootboekrekening “Bank” en EUR 20.000 op de grootboekrekening “Debiteuren”.

Overigens is dit een relatief eenvoudige boeking. Bij meer complexe boekingen vinden er vaak meer dan twee mutaties plaats op zowel de debet- als creditzijde.

Journaalpost mutatie onderhanden werk

 


Weten wanneer er weer een nieuw blog online staat? Laat je email achter en we mailen je direct.