Hulp nodig kiezen boekhoudpakket?

Hulp nodig?

  Start adviestool

  Wat is een tegenrekening?

  De tegenrekening gebruik je binnen het systeem van de dubbele boekhouding en zorgt ervoor dat elke financiële transactie zowel aan de creditzijde als aan de debetzijde wordt geboekt. Je werkt in dit geval met een rekening en een tegenrekening. De bedoeling is dat op het einde van de rit het bedrag aan de creditzijde gelijk is aan het bedrag aan de debetzijde.

  De tegenrekening maakt onderdeel uit van een journaalpost, welke altijd bestaat uit een rekening en tegenrekening.

  Tegenrekening boekhouden

  Om het gebruik van tegenrekeningen in de boekhouding te illustreren, hebben we het volgende voorbeeld uitgeschreven. Stel je verkoopt een artikel voor  121 inclusief btw in je online webshop. De journaalpost die dan geldt, bestaat uit één grootboekrekening en twee tegenrekeningen.

  “Debiteuren”   121 (Debet)

  @ “Omzet”   100 (Credit)
  @ “Te betalen omzetbelasting hoog”  21 (Credit)

  De journaalpost wordt vervolgens ingeboekt in het verkoop dagboek.

  Voordelen dubbel boekhouden

  Het dubbel boekhouden en dus het gebruik van een tegenrekening biedt vele voordelen. Zo heb je als ondernemer namelijk een beter zicht op de resultaten van een boekjaar. En krijg je daarnaast ook een beter beeld van het verloop van je vermogen, uitgaven en kosten. De dubbele boekhouding met de grootboekrekening en tegenrekening lost het allemaal netjes op.

  Automatisch boeken van de tegenrekening

  Waar je vroeger voor iedere boeking zelf de rekening en tegenrekening in het dagboek moest ingeven, gebeurt dit tegenwoordig automatisch in je boekhoudpakket. Alle boekhoudsoftware die wij kennen, maken automatisch de dubbele boeking aan bij het invoeren van een financiële transactie. Je hoeft hierbij maar eenmalig het bedrag in te geven en het programma doet de rest. Automatisch worden dan de gegevens van de tegenrekening ingevuld.

  Instellen van de tegenrekening in je boekhoudpakket

  Om de boeking op de tegenrekening automatisch uit te kunnen laten voeren door een boekhoudpakket, moeten de tegenrekeningen wel goed ingesteld zijn. Bij de meeste boekhoudpakketten is dat reeds standaard gedaan. Maar voor specifieke gevallen wil je voor jouw bedrijf wellicht een andere opzet van je rekeningschema kunnen hanteren. Het loont dan om een boekhoudprogramma te kiezen, waarbij je deze tegenrekeningen zelf kan instellen. En voor eventuele hulp kan je natuurlijk altijd je boekhouder of accountant vragen, die je hierbij helpt.

  Om je boekhoudhouding te doen is het belangrijk dat je een goed pakket kiest. De verschillen tussen boekhoudprogramma’s zijn groot en later overstappen is lastig.

  Hulp nodig bij de keuze van een goed boekhoudprogramma?

  • Origoo geeft je gratis advies
  • Het kost je 5 minuten van je tijd
  • En binnen 1 werkdag krijg je een onafhankelijk advies met het beste pakket

  Start advies


  Weten wanneer er weer een nieuw blog online staat? Laat je email achter en we mailen je direct.