Hulp nodig kiezen boekhoudpakket?

Hulp nodig?

  • Gratis advies
  • Binnen 1 werkdag
  • Kost je 5 min.
Start adviestool

Wat is een tegenrekening?

De tegenrekening is een vorm van een rekening die voor het eerst opduikt binnen het systeem van de dubbele boekhouding. De dubbele boekhouding werd al in de 15de eeuw in het leven geroepen. De tegenrekening zorgt ervoor dat elke financiële transactie dubbel wordt geboekt. Met dubbel geboekt bedoelen we zowel aan de creditzijde als aan de debetzijde. Je werkt hierbij in dit geval met een rekening en een tegenrekening. De bedoeling is dat op het einde van de rit of op het einde van het boekjaar het bedrag van je jaarrekening aan de creditzijde gelijk is aan het bedrag aan de debetzijde.

Het voordeel van dubbel boekhouden met een tegenrekening

Dubbel boekhouden zou enkele honderden jaren geleden niet zijn uitgevonden, mocht het geen voordelen hebben. Dubbel boekhouden en dus het gebruik van een tegenrekening, geeft je als onderneming een beter zicht op de resultaten van een boekjaar. Daarnaast krijg je als ondernemer ook een beter beeld van de evolutie van je vermogen. En het verloop van de uitgaven versus de kosten. De dubbele boekhouding met de tegenrekening lost het allemaal netjes op.

Geautomatiseerde boeking

Waar je vroeger voor iedere boeking zelf de rekening en tegenrekening in het dagboek moest ingeven, gebeurt dit tegenwoordig automatisch. Alle boekhoudsoftware die wij kennen. maken automatisch de dubbele boeking bij het invoeren van een financiële transactie. Je hoeft hierbij maar eenmalig het bedrag in te geven en het programma doet de rest en vult automatisch de gegevens van de tegenrekening in.

Instellen van de tegenrekening

Om de boeking op de tegenrekening automatisch uit te kunnen laten voeren door een boekhoudpakket, moeten de tegenrekeningen wel goed ingesteld zijn. Bij de meeste boekhoudpakketten is dat reeds standaard gedaan. Maar voor specifieke gevallen wil je voor jouw bedrijf een andere opzet van je rekeningschema hanteren.

Het loont dan ook om een boekhoudprogramma te kiezen, waarbij je deze tegenrekeningen zelf kan instellen. En voor eventuele hulp kan je natuurlijk altijd je boekhouder of accountant vragen, die je hierbij helpt.


Weten wanneer er weer een nieuw blog online staat? Laat je email achter en we mailen je direct.