Hulp nodig kiezen boekhoudpakket?

Hulp nodig?

  Start adviestool

  Wat is het factuurstelsel?

  In de wereld van boekhouden heb je te maken met het factuurstelsel en het kasstelsel. Maar wat is het factuurstelsel? En wat is het kasstelsel? En waarom zijn er eigenlijk twee soorten stelsels?

  Kort samengevat is het belangrijkste verschil tussen het kasstelsel of factuurstelsel de periode waarin de baten en lasten worden geboekt.

  Verschil kasstelsel en factuurstelsel

  In het factuurstelsel worden de baten en lasten in de boekhouding verwerkt op basis van de factuurdatum van de inkoop- en verkoopfacturen. Dit betekent dat de kosten en opbrengsten in de periode worden geboekt waarop ze betrekking hebben. Dit staat dus los van het moment waarop de betaling van deze facturen daadwerkelijk plaatsvindt.

  In het kasstelsel worden de uitgaven en ontvangsten verwerkt op basis van de datum dat het geld daadwerkelijk in de kas vloeit (daadwerkelijke ontvangst) of uit de kas wordt gehaald (daadwerkelijke uitgave). Het factuurstelsel is dan ook met name geschikt als betalingen op een ander moment plaatsvinden dan de factuurdatum.

  Kasstelsel of factuurstelsel

  Om de boekhouding te voeren moet je als ondernemer of bedrijf een keuze maken om het factuurstelsel óf het kasstelsel toe te passen. Je kan dus niet zomaar switchen tussen beide stelsels of deze door elkaar gebruiken. Het maken van een keuze is een vereiste van de Belastingdienst. Dit heeft te maken met het feit dat de berekening van de BTW-aangifte op één van beide kasstelsels gebaseerd moet zijn.

  Factuurstelsel voorbeeld

  Je bent zzp’er en werkt op basis van het uurtje-factuurtje model. In de maand april heb je 60 uur gewerkt voor een klant. Op de eerste werkdag van de volgende maand mei stuur je deze klant vervolgens een factuur voor 60 uur met factuurdatum 1 mei 2017. In het factuurstelsel boek je dan de opbrengsten van deze factuur in de boekingsperiode mei 2017. De factuurdatum valt immers binnen de boekingsperiode ‘mei’. Als je de factuurdatum op 30 april 2017  had gezet, dan waren de opbrengsten in de boekingsperiode ‘april’ gevallen. Afhankelijk van de factuurdatum en de periode waarin de opbrengst wordt geboekt, moet je ook de btw-aangifte boeken.

  De vraag is nu waarom in bovenstaand voorbeeld de zzp’er beter het factuurstelsel toepast in plaats van het kasstelsel?

  Eigenlijk is deze vraag heel simpel te beantwoorden. Voor veel zzp’ers geldt een betalingstermijn van enkele weken. Dat varieert vaak van twee weken tot twee maanden. Als de zzp’er in bovenstaand voorbeeld in maart 60 uur voor een klant heeft gewerkt, dan wil je wel de opbrengst van deze periode direct in het resultaat meenemen. Je wilt namelijk niet weken moeten wachten tot het geld binnen is om de opbrengst in het resultaat te boeken. De reden dat deze zzp’er het factuurstelsel toepast en niet het kasstelsel is dat daarmee een beter beeld ontstaat van de financiën en meer specifiek het resultaat.

  Het kasstelsel

  In tegenstelling tot bovenstaand voorbeeld van de zzp’er zijn er ook genoeg andere ondernemers voor wie het kasstelsel een betere weergave biedt van de financiën en het resultaat. Dit geldt met name voor ondernemers die direct betaald worden voor geleverde goederen of diensten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan marktkooplui, winkeliers en horecabedrijven. Als je op de markt een tros bananen koopt ontvang je geen factuur, maar reken je gewoon direct contant af. Voor deze ondernemers geldt dat het kasstelsel meer geschikt is dan het factuurstelsel. De btw wordt dan berekend over de daadwerkelijke ontvangsten in de betreffende periode of aangiftetijdvak.

  Het factuurstelsel hanteren in je boekhoudprogramma

  Als je een nieuw boekhoudpakket wilt kopen dan is het belangrijk voor jezelf om eerst te bepalen of je via het kasstelsel of factuurstelsel gaat boekhouden. Bijna alle boekhoudpakketten die beschikbaar zijn op de markt ondersteunen wel het invoeren van boekingen conform beide stelsels. Echter, vele pakketten ondersteunen het automatisch berekenen van de btw-aangifte op basis van het kasstelsel beperkt of helemaal niet. Let daar dus goed op bij het kiezen van goede boekhoudsoftware.

  Om je boekhoudhouding te doen is het belangrijk dat je een goed pakket kiest. De verschillen tussen boekhoudprogramma’s zijn groot en later overstappen is lastig.

  Hulp nodig bij de keuze van een goed boekhoudprogramma?

  • Origoo geeft je gratis advies
  • Het kost je 5 minuten van je tijd
  • En binnen 1 werkdag krijg je een onafhankelijk advies met het beste pakket

  Start advies


  Weten wanneer er weer een nieuw blog online staat? Laat je email achter en we mailen je direct.