Hulp nodig kiezen boekhoudpakket?

Hulp nodig?

  Start adviestool

  Wat is het kasstelsel?

  In de wereld van boekhouden heb je te maken met het kasstelsel en het factuurstelsel. Maar wat is het kasstelsel? En wat is het factuurstelsel? En waarom zijn er eigenlijk twee soorten stelsels?

  Kort samengevat is het belangrijkste verschil tussen het kasstelsel en het factuurstelsel de periode waarin de baten en lasten worden geboekt.

  Verschil kasstelsel en factuurstelsel

  In het kasstelsel worden de uitgaven en ontvangsten verwerkt op basis van de datum dat het geld daadwerkelijk in de kas vloeit (daadwerkelijke ontvangst) of uit de kas wordt gehaald (daadwerkelijke uitgave). In het factuurstelsel worden de baten en lasten in de boekhouding verwerkt op basis van de factuurdatum van de inkoop- en verkoopfacturen. Dit betekent dat de kosten en opbrengsten in de periode worden geboekt waarop ze betrekking hebben. Dit staat dus los van het moment waarop de betaling van deze facturen daadwerkelijk plaatsvindt. Het factuurstelsel is dan ook met name geschikt als betalingen op een ander moment plaatsvinden dan de factuurdatum.

  Kasstelsel of factuurstelsel

  Om de boekhouding te voeren moet je als ondernemer of bedrijf een keuze maken om het factuurstelsel óf het kasstelsel toe te passen. Je kan dus niet zomaar switchen tussen beide stelsels of deze door elkaar gebruiken. Het maken van een keuze is een vereiste van de Belastingdienst. Dit heeft te maken met het feit dat de berekening van de BTW-aangifte op één van beide kasstelsels gebaseerd moet zijn.

  Kasstelsel voorbeeld

  Stel je bent marktkoopman en verkoopt een tros bananen. Je stuurt dan natuurlijk geen factuur voor de betaling van de bananen. Deze worden direct contant of met pinbetaling afgerekend. In deze situatie geldt dat het kasstelsel meer geschikt is dan het factuurstelsel. De btw wordt dan berekend over de daadwerkelijke contante ontvangsten in de betreffende periode of aangiftetijdvak en niet op basis van de ingediende facturen.

  Het kasstelsel hanteren in je boekhoudprogramma

  Als je een nieuw boekhoudpakket wilt kopen dan is het belangrijk voor jezelf om eerst te bepalen of je via het kasstelsel of factuurstelsel gaat boekhouden. Bijna alle boekhoudpakketten die beschikbaar zijn op de markt ondersteunen wel het invoeren van boekingen conform beide stelsels. Echter, vele pakketten ondersteunen het automatisch berekenen van de btw-aangifte op basis van het kasstelsel beperkt of helemaal niet. Let daar dus goed op bij het kiezen van goede boekhoudsoftware.

  Om je boekhoudhouding te doen is het belangrijk dat je een goed pakket kiest. De verschillen tussen boekhoudprogramma’s zijn groot en later overstappen is lastig.

  Hulp nodig bij de keuze van een goed boekhoudprogramma?

  • Origoo geeft je gratis advies
  • Het kost je 5 minuten van je tijd
  • En binnen 1 werkdag krijg je een onafhankelijk advies met het beste pakket

  Start advies


  Weten wanneer er weer een nieuw blog online staat? Laat je email achter en we mailen je direct.