Hulp nodig kiezen boekhoudpakket?

Hulp nodig?

  Start adviestool

  Wat is Standard Business Reporting?

  Hoe meer standaard, hoe beter. Dat is ons motto als het op aangiftes, administratie en rapportages aankomt. Standaard betekent immers vaak tijdwinst. En als ondernemer draag je hoogstwaarschijnlijk ook de quote ‘time is money’ een warm hart toe. Als we het over standaard aangiftes en rapportages hebben, denken we meteen aan het SBR-formaat. Het SBR-formaat, ook wel bekend als de SBR-methode, helpt je om al je financiële gegevens op een standaard wijze vast te leggen. SBR zelf staat voor Standard Business Reporting.

  Standard Business Reporting is ontwikkeld door de overheid. Natuurlijk na grondig overleg met verschillende cruciale partners zoals boekhouders, softwareontwikkelaars, banken en andere marktgerelateerde organisaties en ondernemingen. Op deze wijze is een methode ontwikkeld die nu als de standaard voor digitale aanlevering van ondernemingsrapportages en -aangiftes wordt gezien. Hierbij vormt de hele ondernemingsadministratie de basis voor het uiteindelijke opstellen van de nodige rapporten. Dankzij het SBR-formaat worden al deze administratieve gegevens met een simpele muisklik in het benodigde formaat gegoten en naar alle partijen gestuurd. Als ondernemer besteed je dus veel minder tijd en werk aan het handmatig opstellen en doorsturen van aangiftes en rapportages.

  SBR formaat: betrouwbaar en veilig

  Betrouwbaar en veilig verzenden van al je administratieve gegevens gebeurt via digitale kanalen zoals Digipoort en de Bancaire Infrastructurele Voorziening. Als ondernemer bereiken je financiële gegevens op deze manier op een efficiënte en veilige manier de overheid en banken. Digipoort en de Bancaire Infrastructurele Voorziening zijn een soort van digitale kanalen of postkantoren. Ze verzorgen de communicatie tussen ondernemingen en instanties en leiden alles in goede banen.

  Waarvoor kan je SBR reporting gebruiken?

  Het SBR-formaat wordt gebruikt voor het indienen van allerlei gestandaardiseerde rapportages aan overheidsinstellingen. Denk hierbij aan:

  • Rapportages en aangiftes bij de Nederlandse Belastingdienst zoals:
   – de uitstelregeling belastingconsulenten
   – het wijzigen van een voorlopige aanslag
   – verschillende aangiftes waaronder btw en ICP
   – serviceberichten
   – het wijzigen of aanvragen van toeslagen
  • De jaarrekening bij de KvK (Kamer van Koophandel)
  • Kredietrapportages bij tal van banken die zijn aangesloten op SBR
  • Statistiekopgaven bij het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS)

  Het SBR formaat indienen

  Wie het SBR-formaat wil gebruiken om de administratieve rompslomp te vereenvoudigen, heeft niet veel nodig. Een computer, internet, software die Standard Business Reporting ondersteunt en een PKIoverheid certificaat … that’s it. Dit certificaat vraag je het beste aan in overleg met je softwareleverancier bij een van de officiële certificaatleveranciers. Deze leveranciers vind je terug op de website van Logius.

  SBR en boekhoudsoftware

  Een goed voorbeeld waarbij SBR wordt gebruikt in boekhoudsoftware is voor de btw- en ICP-aangifte. Hoewel de meeste boekhoudprogramma’s een automatisch overzicht maken van je btw- en ICP-aangifte, zijn er maar enkele pakketten die met SBR en Digipoort ook daadwerkelijk direct de aangifte naar de Belasting versturen. Je hoeft dan niet meer de gegevens van de btw- en ICP-aangifte vanuit je boekhoudpakket overtypen in de portal van de Belastingdienst. Dit bespaart tijd en voorkomt fouten. Wel zo handig.

  Om je boekhoudhouding te doen is het belangrijk dat je een goed pakket kiest. De verschillen tussen boekhoudprogramma’s zijn groot en later overstappen is lastig.

  Hulp nodig bij de keuze van een goed boekhoudprogramma?

  • Origoo geeft je gratis advies
  • Het kost je 5 minuten van je tijd
  • En binnen 1 werkdag krijg je een onafhankelijk advies met het beste pakket

  Start advies


  Weten wanneer er weer een nieuw blog online staat? Laat je email achter en we mailen je direct.