Hulp nodig kiezen boekhoudpakket?

Hulp nodig?

  Start adviestool

  Wat zijn accounting standards?

  Boekhouden mag dan wel een exacte wetenschap lijken, toch liep het in het verleden weleens fout. Zeker bij het vergelijken van bijvoorbeeld jaarrekeningen en financiële resultaten van ondernemingen die zich in verschillende landen bevonden. Elk land had op boekhoudkundig vlak immers haar eigen boekhoudkundige standaarden. Cijfers van de buitenlandse concurrentie met Nederlandse bedrijven vergelijken was dan ook allerminst gemakkelijk.

  Maar dit is veranderd door de introductie van internationale accounting standards. Maar wat zijn accounting standards? En waarom zijn ze nodig?

  Van GAAP naar IFRS

  Voor 2005 had elk land haar eigen boekhoudkundige standaarden waaraan de ondernemingen moesten voldoen. In Nederland en België had men zo zijn eigen versie van de GAAP (Generally Accepted Accounting Principles). Verschillende andere Europese landen hanteerden ook hun eigen specifieke en landgebonden GAAP.

  In 2005 werd besloten dat alle Europese beursgenoteerde ondernemingen hun cijfers volgens de International Financial Reporting Standards (IFRS) moesten rapporteren. IFRS is zo’n voorbeeld van een accounting standard die betrekking heeft op jaarverslagen van beursgenoteerde ondernemingen. Met de introductie van de accounting standaard IFRS moeten alle bedrijven volgens dezelfde Europese normen rapporteren. Daarbij focust IFRS zich meer op de kwaliteit van de winst in plaats van op het winstbedrag zelf.

  Terwijl het IFRS ondertussen als eenvormig Europees systeem haar weg heeft gevonden in de Europese boekhoudwereld, gebruikt bijvoorbeeld de Verenigde Staten nog steeds hun eigen US GAAP.

  Let op: is je onderneming niet beursgenoteerd dan is rapporteren volgens het IFRS geen verplichting en gelden de nationale accounting standaarden.

  De filosofie achter IFRS

  De filosofie achter IFRS is dat alles transparant en een weerspiegeling van de werkelijkheid moet zijn. Cijfertjes opsmukken is bij IFRS uit den boze. IFRS en de term ‘fair value’ worden dan ook vaak in één adem uitgesproken. Hiermee bedoelt men dat activa op basis van hun marktwaarde in plaats van de oorspronkelijke kostprijs gewaardeerd moeten worden. Daarnaast houdt IFRS minder van regels, maar meer van principes. Deze benadering heeft als doel te vermijden dat ondernemingen continu de regels proberen te omzeilen.

  De voor- en nadelen van IFRS

  Zoals zo vaak zijn er zowel voor- als nadelen aan IFRS verbonden. Groot voordeel is natuurlijk de mogelijkheid om Europese bedrijven beter te vergelijken. Daarnaast krijgt men ook een beter beeld van de werkelijke economische situatie van een onderneming. Dit komt onder andere door de verplichte rapportering per regio en per onderdeel van het bedrijf.

  Als we de nadelen bekijken, zien we dat ondernemingen vaak minder gelukkig zijn met de beperkte voorspelbaarheid van de resultaten. Ondernemingen en dan met name de beleggers houden nu eenmaal niet van verrassingen en eventuele schommelingen in het resultaat. En bij IFRS bestaat de kans dat dit wel zo is.

  Daarnaast kijkt IFRS meer in detail, waardoor meer onderzoek en meer kennis nodig is om alles netjes te rapporteren. Dit betekent dus ook meer werk en hogere kosten voor de ondernemingen in vergelijking met de GAAP-periode.

  Boekhoudsoftware en accounting standards

  Mocht je nou van plan zijn om te rapporteren volgens de accounting standard IFRS … of misschien wel in zowel IFRS als GAAP … dan is het verstandig om heel goed te kijken welke boekhoudsoftware je gaat gebruiken. Er worden dan nogal wat eisen gesteld aan de verslaglegging van je bedrijfsadministratie. Goede boekhoud- en rapportagesoftware is dan onvermijdelijk. Laat je daarom professioneel adviseren door een specialist.

  Om je boekhoudhouding te doen is het belangrijk dat je een goed pakket kiest. De verschillen tussen boekhoudprogramma’s zijn groot en later overstappen is lastig.

  Hulp nodig bij de keuze van een goed boekhoudprogramma?

  • Origoo geeft je gratis advies
  • Het kost je 5 minuten van je tijd
  • En binnen 1 werkdag krijg je een onafhankelijk advies met het beste pakket

  Start advies

  Tenslotte geeft het volgende artikel IFRS en de gevolgen voor rapportagesystemen je een uitgebreid overzicht wat er zoal bij komt kijken om je boekhoud- en rapportagesystemen IFRS/GAAP-proof te krijgen.


  Weten wanneer er weer een nieuw blog online staat? Laat je email achter en we mailen je direct.